Deve dikeni faydaları özellikle karaciğer üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bazı bölgelerde meryemana dikeni olarak da adlandırılan deve dikeni bilinen en etkili karaciğer temizleyici bitkidir. Karaciğer hücrelerini temizlemesinin yanısıra herhangi bir nedenle zarar görmüş hücreleri yenileme özelliği ile neredeyse hayat kurtarıcı bir bitkidir. Yapılan bilimsel araştırmalarda kontrollü ortamda siroz hastalığı oluşturulan fareler üzerinde test edilen deve dikeni özütü farelerin yaşam süresini önemli ölçüde uzatmıştır. Karaciğer üzerindeki içeriğinde bulunan silymarin ve silybin adındaki iki etken aktif glikozitten kaynaklanmaktadır.  Karaciğer hücrelerinin kendini yenilemesini kolaylaştıran deve dikeni çok eski çağlardan beri zehirlenmelerde kullanılagelen bir bitki olmasını bu özelliğine borçlu olsa gerek.

Deve dikeninde bulunan bu etken maddeler aynı zamanda birer anti tümör özelliği göstermektedir. Çeşitli kanser araştırmalarında deneysel olarak kullanılan deve dikeni kanserin gelişim evrelerini yavaşlatmış, bazı tümör türlerinin büyümelerini durdurmuştur. Deve dikeni çayı bitkinin yaprak, kök yada tohumlarından faydalanarak hazırlanabilir. Yemeklerden önce alınması faydalı olabilmesi açısından önemlidir. Kesinlikle herhangi bir yan etkisi bulunmayan bu çay bedeni tüm toksik maddelerden arındırdığı gibi, günlük yaşamda şehir hayatının getirdiği tüm toksik maddelerin zararlı etkilerinden vücudu koruyan bir şifadır.  Ateş düşürücü özelliğinin yanısıra, iştahı destekler ve hazmı kolaylaştırır. Cinsel gücü arttırıcı özelliğe sahip olan deve dikeni düzenli olarak tüketildiğinde dayanıklılığı arttırır ve kuvvet verir.

Deve dikeni nasıl kullanılır; deve dikeni en yaygın şekliyle tohumlarından hazırlanan çeşitli formlarda kullanılmaktadır. Bitkinin faydalı etken maddelerinin yoğun olarak bulunduğu kısımları tohumları olduğundan genellikle öğütülmüş tohumlarından hazırlanan çay, ya da tablet formları daha sık kullanılmaktadır.  Tohumları ezilerek hazırlanan çay, 10 ile 15 dakika demlendikten sonra özellikle yemek öncesi soğutmadan içilirse en yüksek fayda sağlanabilmektedir. Tam bir karaciğer dostu diyebileceğimiz deve dikeni, alkolizmin zararlı etkilerini de nötralize etme yeteneğine sahiptir. Özellikle sirozun en büyük nedenlerinden biri sayılan alkol kullanımı, karaciğer hücrelerine geri döndürülemez hasarlar verebilmektedir. Deve dikeni içinde bulunan etken madde silymarin, hem hasar görmüş hücreleri uyararak yenilenmelerini sağlar hem de zarar görmelerine engel olur.