Dacia markasının vizyonunu: “Günlük ihtiyaçları karşılayan, fiyat olarak çoğu kullanıcının ulaşabileceği araçlar yapmak” olduğunu ürettiği modellerden anlamak hiç de zor değil. Tam da bu vizyona uygun bir model olarak üretilen Dacia Duster, markanın pazardaki en güçlü kozu durumunda.

uygun fiyat etiketi oldu.

İlk olarak 2010 yılında satışa sunulan Dacia Duster Türkiye pazarında başarılı bir satış grafiğine sahip. Bu başarıdaki en büyük pay aracın temel ihtiyaçlara sunduğu uygun bütçeli çözümlerin yanısıra Renault avantajını kullanarak geniş bir satış ve yetkili servis ağına sahip olmasıydı.

İç mekanda kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi orta düzeyde olan Dacia Duster’da kumanda elemanlarının kullanışlılığı bakımından çok fonksiyonel bir araç olduğunu da söylemek pek mümkün değil. Opsiyonel olarak satın alınabilen multimedya sistemi ve elektrikli cam açma düğmelerinin konumlandırılması bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Sürüş esnasında hissedilen konfor, kullanılan yumuşak süspansiyon sisteminin bir eseri. Ancak aynı süspansiyon zaten yerden yüksek olan Duster için viraj kullanımında savrulmaya sebep olduğunu da belirtmek gerek. Net olmayan tepkisiz direksiyon hissi ise bir başka eleştiri konusu.

Euro Ncap çarpışma testlerinden aldığı 3 yıldız için bir başarı demek mümkün değil ancak yine de bu çarpışma testine girmiş olması bile markanın bu konu üzerine de kafa yorduğunun bir göstergesi.

Halen satışta bulunan 2 dizel ve 1 motor seçeneği sunan Dacia Duster, en yüksek beygir gücüne 1.6 litrelik benzinli motorda 115hp ile sunarken, dizel motorlarında sunduğu yakıt ekonomisini benzinli motorunda gösteremiyor.

4x2 çekiş sistemi içeren 90hp ve 4x4 sisteme sahip 110hp gücündeki her 2 dizel motorun oldukça tutumlu bir yakıt ekonomisi sunuyor. Aynı motor seçeneğini 4x2 110hp olarak farklı bir alternatif ile de satın almak mümkün.

21 cm’lik yerden yüksekliği sayesinde arazi kullanımına göz kırpan bir araba almayı düşünenler yine de modelin 4x4 versiyonunu tercih ederlerse daha çok memnun olacakları kanaatindeyiz. Arazi kabiliyetini yükselten 4x4 sistemi, istenildiğinde 4x2 moduna alınarak daha fazla yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.

Engebeli veya çamurlu zeminlerde ise LOCK modu ile kullanılarak motorun tork gücü ön ve arka akslar üzerinde eşit olarak dağıtılarak çekiş kontrolünden ve takviyeli fren sisteminden maksimum derecede faydalanılıyor.

Baz donanımında Sürücü ve Yolcu Hava Yastığı, ABS, EBD, ESP, Yol Bilgisayarı, Yokuş Kalkış Desteği, Klima, Direksiyondan Kumandalı Kontrol gibi standart donanımları bir arada sunan Dacia Duster, bir üst paketi ile tercih edildiğinde Yan Perde Hava Yastığı, Sis Farları, Alaşım Jantlar, Elektrikli Arka Camlar, Ön Kol Dayama Ünitesi ve 7 inçlik dokunmatik ekrana sahip Navigasyon Sistemi gibi ek donanımlar içeriyor.