Rahim içindeki dokunun gebelik gerçekleşmediğinde, adet kanaması şeklinde dışarıya atılması söz konusu olur. Bu doku yani endometrium normalde rahim içinde olur. Ancak bu dokunun rahim dışına yerleşmesi halinde, endometriozis hastalığı meydana gelir. Bu rahatsızlık üreme çağında olan kadınlarda görülmektedir. Hastalık yumurtalıklarda, tüplerde, bağırsak yüzeyinde, döl yatağında, karın zarı üzerinde, rahim arkasında olan boşlukta, vajenle bağırsağın son bölümünde görülebilir. Fakat en sık görüldüğü alan yumurtalıklardır. Burada meydana gelen oluşumlara çikolata kisti adı verilir. Bu her 10 kadından ikisini etkileyebilir.

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

1.                  Adet öncesinde başlayan ve adet sırasında belirgin hale gelen ağrı

2.                  Yorgunluk ve sırta vuran ağrı

3.                  Adet sırasında kabızlık ya da ishal görülmesi

4.                  Bağırsak hareketlerinde düzensizlik olması

5.                  Belde ve kasık bölgesinde ağrı

6.                  Cinsel ilişki sırasında ağrı

7.                  Bacakları etkileyen ağrı

8.                  Gebe kalamama

9.                  Bulantı ve kusma etkisi

10.               İdrar ve dışkıda kan görülmesi

11.               Sıkça idrara çıkma

Bu belirtiler herkeste farklı olabilir. Bazı hastalarda etkiler hafif olurken, bazılarında ağır olabilir. Bazı hasta gruplarında ise, çikolata kistinin belirtileri görülmeyebilir.

Çikolata kisti niçin ağrıya neden olur?

Kistler nedeniyle oluşan ağrılar farklı etkenler nedeniyle oluşabilir:

Rahmin iç dokusu endometriumun rahim dışında bir alanda yerleşmesi ile meydana gelen hastalık odaklarındaki kanamalar yüzünden meydana gelen iltihabik reaksiyonlar ağrı sebebi olabilir.

Adet kanamasında meydana gelen ve uygulanan ilaç tedavisine olumlu yanıt göstermeyen çok şiddetli adet sancıları bu alanlardaki iltihabik reaksiyonlardan kaynaklanır.

Bu ağrılar çikolata kistlerinde olan odakların kanaması sonucunda meydana gelen atıkların, çevrede olan organ ve dokular arasında yapışıklığa yani adezyona sebep olmasıyla oluşabilir.

Cinsel ilişkide olan derin ağrılar ve kronik pelvik ağrılarının oluşma sebebi de, bu yapışıklıklar nedeniyledir.

Çikolata kisti gebe kalmaya engel ve kısırlığa sebep olur mu?         

Kadınların gebe kalamaması ya da infertilite ( kısırlık ) ya da adet düzensizliği yaşaması gibi sorunların altında çoğunlukla çikolata kistleri etkili olur. Hastalık odaklarının sebep olduğu kanamayla geriye kalan artıkların meydana getirdiği yapışıklıklar, fallop tüplerinde tıkanmaya ya da bu tüplerin saçaklarının fonksiyonunun bozulmasına neden olabilir. Bu sebeple overden salınan yumurta hücresinin fallop tüplerine girmesi mümkün olmaz ya da tüplere girmiş olsa bile tıkanan tüpte ilerlemesi olanaksız hale gelir. Bu açıdan kadınlarda kısırlık gelişimi söz konusu olabilir. Kadınlarda olan kısırlık sebepleri arasında en yaygın olanı çikolata kistlerinin oluşmasıdır.