Burun estetiği, veya rinoplasti burundaki tıbbi sorunların düzeltilmesi veya burnun mevcut görüntüsünün iyileştirilmesi amacı ile uygulanan cerrahi bir müdahaledir.

Burun estetiği ameliyatı nda, ilk olarak burun görünümünü estetik ölçülere ve yüzün diğer kısımlarına uyumlu hale getirerek kişinin özgüvenini, beden algısını ve psikolojisini olumlu yönde değiştirmek amaçlanır.

Burun estetiğinde burnunuzun yüzünüz ile uyumlu olması hedeflenmektedir. Yüzünüzün görünümünü daha iyi hale getirerek rinoplasti, özgüveninizi arttırır ve sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunur.

Burun estetiğinde cerrahi kesikler gözle görülemeyecek, burun içi alanlarda yapılmaktadır. Yalnızca bazı uygulamalarda cerrahi kesiklerin burun deliklerini birbirinden ayıran cilt alanlarında yapılması gerekmektedir.  Bu süreçte burun içerisindeki kıkırdaklar çıkartılır ve kemik yeniden şekillendirilir. 

Cerrahi müdahale 1-2 saat arasında gerçekleşmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrasında kişinin değişik açılardan fotoğrafı çekilerek işlem sonrası görünümü karşılaştırılır.

Burun estetiğinde ameliyatı sırasında yerleştirilen tampon ise ameliyattan 7 gün sonra çıkartılır. Burun estetiğinde ameliyat sonra oluşan şişkin görünüm 2 hafta içerisinde düzelmektedir.

Ameliyat sonrasında yapılmaması gerekenler;

- Doktorunuz tarafından belirtilmemiş ise buz kullanmayınız.
- Ameliyattan 48 saat sonra duş alınız.
- Doktorunuz tarafından verilen spreyleri düzenli kullanınız.
- Güneş gözlüğü veya normal gözlük kullanımlarında burnunuza bant uygulayınız.
- Sert darbeler almaktan kaçınınız.

Ayrıca burun estetiği sonrasında oluşan üst derinin soyulması ve küçük sivilcelerin belirmesi durumunda tonic vb. ürünler kullanarak bunları yok edebilirsiniz.

Burun Eğriliği ve Burundan Nefes Alma Sorunları da Rinoplasti İle Giderilir mi?

Septum deviasyonu olarak bilinen burnun orta kısmında burundan nefes almayı engelleyen veya zorlaştıran eğrilikler, burun deliklerinin yan duvarlarında yer alan konka denilen yapılardaki aşırı büyümeler de rinoplasti ameliyatı esnasında düzeltilir.

Estetik Burun Ameliyat Yaşı Nedir?

Burun estetiği ameliyatı genellikle kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş ve sonrasında önerilir. Burun dokularının erişkin boyutlarına gelmesini beklemenin yanı sıra, kişinin psikolojik olarak yeterli olgunluğa erişmesi de önemlidir. Yüzünde kalıcı bir değişiklik yapılacak kişinin bu değişikliğe ruhsal olarak hazır olması, ameliyattan beklentilerinin gerçekçi olması ve ameliyat sonrası yeni görünümüne kolayca uyum sağlaması için psikolojik olarak belirli bir olgunluğa ve dengeye ulaşmış olmasında yarar vardır.