Yapıların/binaların yüzeyleri iç ve dış cephelerinin görünüşünü güzelleştirmek, estetik bir görünüm sağlamak ve korumak maksadıyla boya ile kaplanır. Boyaların uygulanacağı yüzeylere göre çeşidi, özelliği, kullanım şekli değişiklik göstermektedir.

Başka bir ifade ile her yüzeyde aynı tip boyayı kullanmak ya da uygulamak mümkün değildir. Örneğin duvar yüzeylerinde kullanılmak üzere üretilen plastik boya ile sandalye ve kapı boyanamaz. Buna karşılık mobilya üretiminde kullanmak amacıyla üretilmiş boya ile de duvar yüzeylerinin boyanması düşünülemez. Üretilen her bir boyanın formülü, uygulanacağı yüzey ve kullanım özellikleri dikkate alınarak belirlenir.

Buna göre üretilen boya tekniğine uygun olarak doğru ve uygun şekilde uygulanırsa istenilen en iyi sonuç elde edilir ve uzun süre özelliğini muhafaza eder. Boya yüzeye uygulanıp kuruduktan sonra ışık geçirmeyen bir film tabakası haline dönüşür. 


  Uygulama öncesi özellikler   Uygulama özellikleri   Uygulama sonrası özellikler
Görünüş, Kesilme ve pıhtılaşma, Çökme, Depolanabilme, Parlama noktası Kuruma süresi Kaplama gücü Fırça, rulo ile uygulama özelliği Püskürtme makinesi ile uygulama özelliği İnceltme Renk Parlaklık Örtme gücü Yapışma Esneklik Suya dayanıklılık

Boyadan beklenen özellikler Boyaları kullanan kişilerin, boyayı yüzeye uygulayan ustaların ve tüketicilerin boyadan beklentilerinin neler olduğunun bilinmesi çok önemlidir. Boyadan beklenen özellikler şöyle sıralanabilir:

1. Örtücülük

2. Beyazlık

3. Su kaldırma gücü (boya kıvamını su ile ayarlamak)

4. Rahat uygulama

5. Ekonomi

6. Renklilik

7. Sarfiyat