Ben nasıl yapacağım? Başarabilir miyim? Bu üç – üç buçuk  ayı nasıl geçireceğim? Kimlerle nerede nasıl kalacağım, ne iş yapacağım? Ya yapamazsam? Vize nasıl? Uçak yolculuğu kaç saat?

Sanırım ben ve katılmayı düşünen herkesin kafasında olan soru budur. O kadar çok soruyla bu programa başlıyorsunuz ki; hepsinin cevabını Türkiye’de danışmanınız size verse dahi havalimanına indiğinizde soru üretmeyi kesip çözüm yolu bulma işine koyuluyorsunuz. “work and travel” diye nitelendirdiğimiz bu süreç, hayatta en az bir kere deneyimlemeniz gereken bir macera .

Bir birey olarak yurtdışına çıkmak, kıta aşmak diye de biliriz, kendi paranızı kazanmak, dünyanın her yerinden arkadaşlık edinmek, çocukluğumuzdan beri hep öğretilen ama hiç konuşamadığımız o dili sonunda konuşma imkanımızın olması ve en önemlisi de; insana verdiği o özgüvenle hayatınızın en büyük tecrübesini yaşıyorsunuz.

Benim gittiğim yer Ohio eyaletinde yer alan küçük bir kasabaydı ama çalıştığım eğlence parkı belki de görüp görebileceğim en iyilerindendi ve dünyanın en büyükleri arasında yer alıyordu. Haftanın 6 günü en az 10 saat çalışıp, yemek yiyip ve sadece uyuyordum. Boş günümü sabırsızlıkla bekleyip “tüm gün uyuyacağım” dememe rağmen tüm haftanın yorgunluğunu unutup, yakınlardaki yerlere gidiyordum.

Her şehrin beni büyülemesinin yanı sıra, gps kavramını çok iyi öğrenmemi sağlamıştı. Tabii ki de çok zorluk çektim başlı başına o kadar saat çalışmak, doğru düzgün bilmediğiniz bir dilde kendinizi ifade edebilmek benim için çok zorlayıcıydı. İlk başlarda birisi benimle konuştuğunda anlama oranım daha düşüktü bazen sadece kafamı sallayıp ‘yes’ diyordum. Yanlış anladığım pek çok durum olabiliyordu, böyle bir çok yanlış anlaşılma olduktan sonra artık onları anladığımı, aksanımın biraz daha oturduğunu fark ettim. Daha Türkiye’ye dönmeden ben bir daha geleceğim diyordum. Gitmeden önce ben de sizin gibi “gidenlerin yazılanları" okumuştum. Herkesin macerası farklı ama yaşadığı tecrübe aynı, o yüzden sizin de bu yaz yaşayabileceğiniz bir maceranız, yıllar boyu askerlik anısı gibi anlatabileceğiniz bir yazınız olsun!

Armada Grandee şirketine ve danışmanıma bana her türlü yardımda bulunduğu için çok teşekkür ederim. Armada’nın adı Work and Travel’ın tadı diyorum. J

İnci Yücebaş

Hacettepe Üniversitesi