Tüp bebek seçeneği, günümüzde normal yollardan çocuk sahibi olamayan bir çok hastanın umut ışığı olmuştur. Başarısı kanıtlanmış olsa da, bu durumu etkileyen diğer faktörlerden dolayı olumsuz sonuçlar alınabilir. İlk denemede başarısız olmak, her seferinde başarısızlıkla sonuçlanacağı anlamına da gelmez. Hiç bir sorunu olmayan çiftler dahi istedikleri gebeliği gerçekleştiremeyebilirler. Böyle bir gerçek varken, Tüp bebek tedavisinde de başarısız olabilme ihtimali mümkündür. Klasik olarak en az 3 tüp bebek uygulamasında iyi kalitedeki embriyo transferine rağmen gebelik elde edilememesi yada toplam 10 veya daha fazla sayıda embriyonun transferine rağmen gebeliği sağlanamaması ”Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı” olarak nitelendiriliyor.

Başarısızlığın neden olduğu durumlar

Tüp bebek tedavisinde ki başarısızlığın en büyük nedeni, ilerlemiş yaş faktörüdür. Kadın yaşının ilerlemesinden dolayı, yumurtaların işleyişinde azalma meydana geliyor. Transfer edilen embriyonun sağlıklı gelişe bilmesi ve tutunabilmesi için açıkçası pek şans tanımıyor. Bu nedenden dolayı düşük yapma olasılığı artıyor. Bu tedavide önemli olan zamanı iyi kullanmaktır.

Başarısız tüp bebek denemeleri başında genetiği bozuk embriyolar yer alır.

Bir diğer başarısızlığa neden olan sorun ise, rahim içerisinde meydana gelmiş hastalıklardır. Daha önce geçirilmiş kürtaj, miyom gibi rahatsızlıklar, embriyonun rahim içerisinde tutunabilmesini zorlaştırıyor. Kadında genetik veya sonradan oluşan immünolojik (savunma mekanizmaları) bozulmalar, yüksek kalitede de olsa gelişen embriyonun tutunup büyümesini engelleyebilen faktörlerdir.

Tedavi sırasında uygulan yanlış protokol başarının seyrini değiştirebilir. Yanlış merkez tercihi başarıyı daha da zorlaştırır, hem maddi hem manevi büyük kayıplar yaşabilirsiniz. Bknz: http://www.tupbebekailesi.com/basarisiz-tup-bebek-tedavileri

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Tüp bebek tedavilerinde özellikle çiftler çok yoğun stres altında kalabiliyor. Tedavinin yarattığı yorgunluk, başarılı sonuç alamama korkusu, oluşan maddi hasar ve diğer birçok nedenden dolayı çiftler olumsuz etkileniyor. Bu durumdan oluşabilecek en tehlikeli nokta, stresin gebelik sürecine ağır bir şekilde etki etmesidir. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, yeni tedaviler öncesi araştırılmaların iyi yapılması, giderilebilecek sorunların ortadan kaldırılması ve çiftlerin bu durumları hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Özellikle bu süre zarfında psikolojik destek almak, başarıyı arttıracak etkenler arasındadır.

Çiftler başarısız tüp bebek sonucunda neler yapmalı?

İlk olarak, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığından dolayı hemen umutsuzluğa kapılmamanız gerektiğini bilmenizdir. Çünkü tüp bebek başarısızlığını etkileyen birçok faktör vardır. Her yeni tedaviye başlamadan önce bu etkenler iyice araştırılarak, farklı tedavi yöntemleri izlenir. Motivasyonu kaybetmeden, çözüm sürecine girilmelidir.