Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi ve burs başvuru sonuçları açıklandı mı? Sonuçları açıklandığında KYK sonuçları nasıl öğrenilebilir, detaylar haberimizde.

2016’da burs ücretleri 400 TL olacak. 2015'te bu rakam 330 TL idi.

PEKİ KYK BURS BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan henüz burs başvuru sonuçları ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak öğrencilerin merakla beklediği sonuçların Kasım ayı sonuna doğru ilan edilmesi bekleniyor.

KYK BURS VE KREDİ SONUÇLARI SORGULAMA

Öğrencilerin bugünlerde en çok cevabını aradığı soru bu. Peki KYK kredi ve burs başvurusu sonuçları ne zaman açıklanacak? KYK burs ve kredi başvuru sonucu nasıl öğrenilir? KYK bursları ne zaman yatacak? KYK bursu ne kadar olacak? Detaylar haberimizde... Kredi ve Yurtlar Kurumu kredi ve burs başvuruları için başvuru süreci sona erdi. KYK kredi ve burs başvurusu yapan öğrenciler şimdi başvuru sonuçlarının açıklanmasını bekliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu, üniversite öğrencilerine verilecek kredi-burs için başvuruları Ekim ayında aldı. Burs-kredi almaya hak kazanan öğrencilere ödemeler ise 2016 yılı Ocak ayında yapılmaya başlanacak.

BURS MİKTARI NE KADARDIR?

1 Ocak 2013 İtibariyle Gelen Zamdan Sonra (Bilgi amacıyla verilmiştir, bugün geçerliliği yoktur.)

Lisans öğrencileri burs miktarı : 280,00 TL

Yüksek lisans öğrencilerin: 560,00 TL

Doktora öğrencilerinin: 840,00 TL

1 Ocak 2014 İtibariyle Gelen Zamdan Sona

Lisans öğrencileri burs miktarı : 300,00 TL

Yüksek lisans öğrencilerin: 600,00 TL

Doktora öğrencilerinin: 900,00 TL

1 Ocak 2015 İtibariyle Genel Zamdan Sonra

Lisans öğrencileri burs miktarı : 330,00 TL

Yüksek lisans öğrencilerin: 660,00 TL

Doktora öğrencilerinin: 990,00 TL

Aklınızdaki en önemli soru gittiğine göre şimdi artık burs hakkında (kimler alabilir, kimler alamaz, ne zaman kesilir vs.) konuşmaya başlayabiliriz sanırım.

KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) bursu Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde öğrenim gören öğrencilere verilebilmektedir. Fakat maalesef burs az sayıda öğrenciye çıkmakta kalan öğrencilere ise öğrenim kredisi çıkmaktadır. Öğrenim kredisinin neredeyse başvuran herkese çıktığı; bilinen bir gerçektir. Bununla birlikte, burs sadece öncelikli belli durumlardaki öğrencilere verilmektedir.  Aşağıda bu durumlar KYK'nın belirlediği şekilde maddeler halinde sıralanmıştır. Fakat burada bir yanılgıyı gidermek gerekir. Burs sadece aşağıda belirtilen özel durumlardaki öğrencilere çıkar ifadesi doğru değildir. Bursun büyük bir kısmı aşağıda belirtilen öğrencilere çıksa da bu durumlara uymayan ve maddi durumu zayıf olan bir öğrenciye de burs çıkma olasılığı vardır.  İsterseniz bu öğrencilerin kimler olduğuna ve burs almak için durumlarını nasıl kanıtlamaları gerektiğine bakalım.

Kimlere Burs Çıkması Muhtemeldir? Bu Durumlara Sahip Öğrenciler Durumlarını Nasıl Kanıtlamalıdır?

-Öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.

Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler (üniversite tarafından burs alması uygun bulunan başarılı ve dar gelirli öğrenciler)

-Ülke adına müsabakalara katılan, amatör sporcu olan öğrenciler

-LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler

Yukarıdaki maddelerden herhangi biri size uyuyorsa burs almanız kuvvetle muhtemeldir Bursunuz başlaması için durumunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Bazı durumlar için KYK bilgileri kendisi teyit etmektedir. Söz gelimi aşağıdaki maddelerde yer alan durumlardan birine sahipseniz belge ibraz etmenize gerek yoktur.

- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar - Buna ilişkin araştırmayı KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) kendi yapacaktır sizin bir şey ibraz etmenize gerek yok.

- Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, Buna ilişkin araştırmayı KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) kendi yapacaktır sizin bir şey ibraz etmenize gerek yok.

- Anne ve babası vefat edenler,

-Çeşitli branşlarda milli olmuş amatör sporcular

Bazı durumlarda ise sizin durumunuzu belgelemeniz gerekir. Söz gelimi aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz ilgili kurumdan KYK'ya belge ulaştırmanız gerekmektedir.

- Şehit veya gazi çocuğu - Sosyal Güvenlik Kurumundan

- Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı%40’ın üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler - tam teşekküllü devlet hastanesinden

- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21. Maddesi kapsamındaki öğrenciler - Valilikten

- Milli futbolcular - Futbol Federasyonundan

Belgeleri ile beyanları arasında farklılık bulunan öğrencilerin burs/ kredi tahsis işlemleri vermiş oldukları belgeleri esas alınarak yapılmaktadır. Bu açıdan, önceliğinize ilişkin göndermeniz gereken bir belgeyi göndermezseniz önceliğinizi kullanamazsınız.

KİMLERE KESİNLİKLE BURS VEYA ÖĞRENİM KREDİSİ VERİLEMEZ?

Bazı öğrencilerin KYK'dan burs almaları mümkün değildir. Bu öğrencilerin kim olduğu da yine KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) tarafından maddeler halinde belirlenmiştir. Eğer aşağıdaki maddelerden birine giriyorsanız KYK'dan burs alamayacağınız için başka burs kaynaklarını araştırabilirsiniz. Sitemizin "eğitim bursları" bölümünde daha pek çok alternatif burs kurumu mevcuttur. Bunlardan biri size uyabilir. KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) aşağıdaki öğrencilere burs vermemektedir.

-Yabancı uyruklu öğrencilere.

-Polis akademisi ile askeri okul öğrencilerine,

-Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrencilere,

-Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilere

-En az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrencilere

-Açık Öğretim öğrencilerine

Burada açık öğretim öğrencileri konusunda bir istisna vardır. Eğer öncelikli öğrencilerden biriyseniz (şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.) açık öğretim sistemiyle okusanız bile burs başvurusu yapabilirsiniz. Açık öğretim sistemiyle okuyan diğer öğrencilere burs verilmemektedir.

BURS BAŞVURU ADIMLARI

Şimdi isterseniz burs başvuru sürecini yakından inceleyelim. Bu süreç yaklaşık 6 aylık bir süreçtir. Genellikle temmuz-ağustos aylarında yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile başlar ocak ayında bankadan bankamatik kartının alınması ve bursun çekilmesi ile son bulur. Açıkçası aşağıdaki süreç öğrenim kredisinde de birebir aynıdır. Zaten bu süreçte isteyen burs için isteyen hem burs hem öğrenim kredisi için (burs olmazsa öğrenim kredisi olsun amacıyla) başvuru yapabilir. Süreç 3 temel adımdan oluşur.

ADIM 1: Burs/öğrenim kredisi müracaatları, genellikle ÖSYM sonuçları açıklandıktan hemen sonra www.kyk.gov.tr adresinden yapılır. Burs/ öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenir. (Bunların nasıl nereden alınacağını yukarıda konuşmuştuk) Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmez bunları KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) kendisi resmi yollarla elde eder.

ADIM 2: Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresinde ilan edilir. Öğrenciler TC Kimlik Numaraları ve formdaki gerekli diğer bilgilerle sisteme ulaşıp kendisine burs/kredi çıkıp çıkmadığını kontrol eder. Burs/kredi kazanan öğrencilerden senet yaptırmaları istenir. 18 yaşından büyük öğrenciler taahhütnamelerini  www.turkiye.gov.tr  internet adresi üzerinden e-devlet şifreleri ile KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) bölümüne ulaşarak, 18 yaşından küçük öğrenciler ise velileri ile birlikte kendilerine en yakın Kurumumuzun merkez veya taşra birimlerinden herhangi birine belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.)ile birlikte giderek düzenletebilirler. Burs-Kredi Taahhüt Senedini  düzenlemeyenlere burs veya öğrenim kredi verilmez. Burs-Kredi Taahhüt Senedi'ni düzenlemek için belli bir süre vardır, bu sürede düzenlemeyenler hakkından vazgeçmiş sayılacağından bu süreyi kaçırmamak adına başvuru sürecinde aralıklarla kurumun sitesini takip etmek yararlı olacaktır.

ADIM 3: KYK'ya senetler ulaştıktan sonra KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) gerekli işlemlere (hesap açtırma vs.) başlar. Belirlenen tarihlerde öğrenciler  www.kyk.gov.tr internet adresinden  öğrenecekleri T.C. Ziraat bankası şubesine  giderek KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) tarafından adına açılmış hesap cüzdanını ve bankamatik kartını alırlar.  Daha sonra her ay ayın 7'sinde burslarını istedikleri Ziraat Bankası ATM'sinden masrafsız olarak çekebilirler. 

KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) BURS VE KREDİ SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye’de her eğitim yılında üniversite öğrencilerine burs/kredi ve yurt hizmetleri sunuluyor. Üniversite öğrencileri eğitim yaşamları boyunca hem maddi desteğe ihtiyaç duyabiliyor hem de konaklama konusunda güvenli ve ekonomik ihtiyaçlara sahip olabiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun burs/kredi hizmetleri için başvuruda bulunan üniversite öğrencileri internet üzerinden son derece pratik bir şekilde KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) burs sorgulama işlemi ile burs kazanıp, kazanamadıklarını öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor. Kurum tarafından çeşitli sebepler dolayısı ile ihtiyaç sahibi olan üniversite öğrencilerinin eğitim yaşamlarını sürdürebilmeleri amacı ile devlet destekli olarak burs/kredi ve konaklama hizmetleri sunuluyor. Gençlik ve spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilere burs/kredi ve yurt hizmetleri veriliyor. Her dönem başında gerçekleştirilen belirli kriterler kapsamındaki değerlendirmeler ile öğrencilerin burs/kredi ve yurt hakkı kazanıp, kazanamadıkları belirleniyor.

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından belirlenmiş olan şartlar kapsamında üniversite öğrencilerinin burs başvuruları incelenerek, öğrencilerin burs almaya hak kazanıp, kazanamadıkları belirleniyor. Dijital platform üzerinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun KYK burs sorgulama hizmeti üniversite öğrencilerinin eğitim yılı başında kuruma yapmış olduğu başvuru çerçevesinde değerlendirmeye alınan burs başvurusunun durumuna ilişkin bilgi alınabilmesi konusunda son derece önemli bir kolaylık sağlıyor. Bu nedenle de günümüzde üniversite öğrencileri genel olarak internet üzerinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sayfasında yer alan KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) burs sorgulama hizmetinden yararlanmayı tercih ediyor.

KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) burs başvuruları sonuçları ise yine Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sayfasındaki online hizmetler menüsünden KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) burs sorgulama işlemi son derece pratik ve kolay bir şekilde öğrenilebiliyor. Üniversite öğrencilerinin her ay düzenli olarak bir gelir halinde alabildikleri bu burs ile eğitim yaşamlarında maddi açıdan destek alabilmeleri sağlanabiliyor. Kamu kurumları tarafından aktif olarak kullanılmaya başlanan internet teknolojisi Kredi ve Yurtlar Kurumu hizmetlerinde de öne çıkıyor. Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte oldukça yaygın bir hale gelen internet kullanımı bireysel alanda olduğu kadar kurumsal alanda da kendisini en etkin şekilde gösteriyor. Dijital platform üzerinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sayfasındaki online hizmetler ile üniversite öğrencilerinin kredi/burs ve yurt işlemlerinde modern çağın fırsatlarından yararlanabilmelerine yardımcı oluyor.

Üniversite öğrencileri akıllı cihazlar sayesinde internete erişim sağlayabildikleri her yerden Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sayfasında yer alan online hizmetler kategorisinden KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) yurt sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilecekleri uygulama sayfasına ulaşarak, yurt başvurusu sonuçlarını ayrıntıları ile birlikte öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor. Böylelikle üniversite yaşamları boyunca son derece pratik ve ekonomik bir şekilde konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun resmi web sayfasında bulunan KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) yurt sorgulama sayfasından da üniversite öğrencileri yurt başvurularının kabul ediliğ, edilmediğini öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor. Özellikle de üniversite öğrencilerinin, eğitim yaşamları boyunca ihtiyaç duydukları konaklama ihtiyacını en ekonomik şekilde karşılayabilmelerine yardımcı olacak KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK) yurt hizmetleri için yaptıkları başvuruların sonucunu KYK yurt sorgulama işlemleri ile internet kolaylığında öğrenebilme imkanına sahip olabiliyor.