Bu yıldan itibaren üniversite adayları hem Yükseköğretim Geçiş Sınavı yani YGS'de hem Lisans Yerleştirme Sınavı-4'de din dersinden sorulara da yanıt verecek.

ÖSYM'nin üniversite sınavında Tarih, Coğrafya ve Felsefe'den oluşan Sosyal Bilimler Testi'ne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'ni de 13 soru olarak eklemesi, tartışmalara neden oldu.

Din dersinden genelgeyle 'muaf' tutulan Süryani, Ermeni, Rum ve Musevi çocuklarına hayatlarını şekillendirecek olan üniversite sınavında dinle ilgili soru sorulmasının sınavda 'adil olma' ilkesini baştan bozacağı görüşünde birleşildi.

Din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması için AİHM'de birçok dava kazanan Alevi cemaati, gelinen noktada sorunu insan hakları ihlali olarak değerlendiriyor.

Din dersi lisede zorunlu olduğu için ÖSYM'nin soru sormasının en doğal hakkı olduğunu savunan da var. Ama adaylar açısından tek bir gerçek var; YGS'ndaki (Yükseköğretime Giriş Sınavı) 5 din dersi sorusunu çözmeyenler yaklaşık 12-13 puan ve LYS'deki (Lisans Yerleştirme Sınavı) 8 din sorusunu çözmeyenler ise sınava yaklaşık 14-15 puan kayıpla başlayacak.

'AZINLIK ÇOCUKLARI SINAVA 13-0 YENİK BAŞLAR'

Pangaltı Ermeni Lisesi Müdürü Eva ORAKYAN:

ÖSYM'nin düzenlemesine çok şaşırdık. Teknik bir hatadır diye arayıp sorduk. ÖSYM, doğru olduğunu söyledi. Sorun hızla düzeltilmelidir. Çünkü soru sayısı küçümsenmeyecek kadar fazla. Tek bir soruyla bile binlerce adayın önüne geçilirken, bu kabul edilemez. Çocuklarımızın YGS'ye 5-0, LYS'ye 8-0 yenik başlamasını kabul etmiyoruz. Azınlıkların çocukları ciddi mağdur olur. Din dersi biz de yapıyoruz. Ancak, eğitimimiz Hrıstiyanlık öğretisi üzerine. Oysa sınavda sorular geneli kapsayacağı için İslamiyet öğretisinden sorular gelecek. Adil değil.

'DİN SORULARI SORULMASI MEB'İN GENELGESİNE AYKIRI'

Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait SUSİN:

SINAVA girecek adaylar için bu durum çok büyük bir fırsat eşitsizliği yaratır. Önümüze iki seçenek konuluyor: Ya o sorular bilenemeyecek veya da din dersi alınacak. Müslüman olmayan çocukların bu dersi almak zorunda olmadıklarını belirten MEB genelgesi var. Cemaatimizin mensubu lise çağındaki çocuklarımızın İslamiyet ölçeğinde sorulacak olan din sorularını doğru cevaplaması imkansız. Bu nedenle de sınav yarışına baştan eksik puanla başlayacaklar. Cemaat temsilcileriyle görüşerek ilk etapta Milli Eğitim Bakanı'yla görüşeceğiz.

“DAVA AÇACAĞIM”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, çocuğunun mahkeme kararı ile din dersinden muaf olduğunu ve Üniversite sınavında bu dersten sorumlu tutulmasının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Kararın iptali için dava açacağını söyleyen Ali Kenanoğlu, twitter hesabından şunları yazdı:

"Üniversite sınavında din dersinden soru sorulacak. Benim çocuğum mahkeme kararıyla muaf olup din dersi almıyor. Şimdi ne olacak, bu bize ceza mı?

Benim çocuğum din dersi almadığı halde nasıl olur da eşit koşullarda bu sınava girer. En kısa zamanda bu kararın iptali için dava açacağım!

AKP Hukuk tanımadığı gibi vicdanı da yok. Benim çocuğum din dersinden muaf olduğu halde nasıl olur da sınavda sorumlu olur?"