CHP milletvekili Şafak Pavey ve BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Hopa olayları davası" kapsamında tutuklanan öğrencilere destek olmak için saçlarını keserek olayı protesto ettiler.

Tutuklanan öğrencilerden birinin saçları içeride zorla kesilince, dışarıdaki arkadaşları ona destek için saçlarını kestirip fotoğrafını içeriye göndermişlerdi. Bunun üzerine onlar da saçlarını tanınmamak için kestiren örgüt üyesi olma iddiasıyla tutuklanmışlardı.

Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi
üyeleri 9 Aralık Hopa Davası tutuklu öğrencileri ve arkadaşları ile dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının ardından öğretim elemanları, eyleme destek veren yazarlar ve siyasetçiler saçlarını kestirdiler.

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde bir araya gelip Cebeci Kampüsü girişi önüne yürüyen eylemciler "Saçımızı kestik bizi de alın", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Cenk Yiğiter, öğrencilere verilen cezaların öğrencilerin öğrenim haklarının elinden alınmasına sebep olduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Birazdan buradaki hocalarımız, buraya eylemimize desteğe gelen sanatçı, yazar dostlarımız saçlarını kestirecekler. Bu bir terör suçu madem biz de birazdan bu suçu işleyeceğiz. Sonra saçlarımızdan birkaç teli, mektup zarflarına koyacağız. Sonra mektuplarımızla beraber saç tellerimizi öğrencilere ileteceğiz. Ancak biz bu mektubu cezaevine göndermek istemiyoruz. Biz yarın öğrencilerimizi, arkadaşlarımızı dersliklerde, amfilerde, üniversitelerinde görmek istiyoruz. Herkesi yarın Ankara'da görülecek olan Hopa Davasına, öğrencilerimizle dayanışmaya çağırıyoruz."


"Biz de kestik saçları, bizi de alın memleketi kurtarın"


Basın açıklaması "AKP elini üniversitelerden çek", "Biz de kestik saçları, bizi de alın memleketi kurtarın" sloganlarıyla son buldu. Basın açıklamasının ardından bazı öğretim üyeleri saçlarını kestiler ve zarflara koydular.


"Hopa Direnişi iddianameleri mizah dergilerine konu olacaktır"

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve Prof. Dr Mithat Sancar da eyleme destek vererek saçlarından bir tutam kestiler ve zarflara koydular.

Önder açıklamasında "İleride Hopa Direnişi iddianameleri mizah dergilerine konu olacaktır. Ve bunu yapan herkes şebek durumuna düşecektir. Bugünden, yol yakınken çocuklara, ailelerine ve yakınlarına böyle büyük bir utanç bırakmamalarını diliyorum. Tarih bu gençleri yiğit, onurlu, cesur gençler olarak anacaktır. Öğrencilerin, gençlerin, devrimcilerin, yoksulların hep yanında duracağız. İnsan gururu her şeyden daha önemlidir" dedi.

Önder daha sonra "savaş bütçesini görüşmeye, meclise gitmem gerekiyor" diyerek alandan ayrıldı.

Pavey de, tutuklu öğrencilere saçını keserek gönülden sevgilerini gönderdiğini belirtti.

Eyleme destek veren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da, öğrencilerin tutuklanmasının "büyük bir haksızlık" olduğunu savundu.

Grup adına yapılan açıklamada ise, disiplin cezası adı altında öğrencilere verilen cezalarda artış olduğu ileri sürülerek, "Bizler öğrencilerimizin saçlarının bir teline bile kıyamazken, onlar öğrencilerimiz üzerinden onurlu bir gelecek umudunu yok etmek üzere var güçlerini seferber ediyorlar. Yarın ki duruşmada yargılanacak olan öğrencilerimiz olmayacak, bu ülkenin geleceği yargılanacak" görüşüne yer verildi.



Eylemi Destekleyenler:

Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreya Önder, Emrah Serbes, İlkay Akkaya, Nejat Yavaşoğulları, Tanıl Bora, Pınar Öğünç, Ezgi Başaran, Özgür Mumcu, Koray Çalışkan, Can Dündar, Aksu Bora, Ece Temelkuran, Bağış Erten, Merdan Yanardağ, Alaaddin Aksoy, Yıldırım Türker, Rutkay Aziz, Tarık Akan, Ahmet Mümtaz Taylan, Lale Mansur, Mehmet Ali Alabora, Cüneyt Türel, Bülent Kayabaş, Orçun Kaptan, Sinem Yiğiter, Ender Yiğit, Metin Çoşkun, Orhan Aydın, Mehmet Esen, Emrah Elçiboğan, Onur Saylak, Tuba Büyüküstün, Emre Canpolat,  Şevket Süha Tezel, Hamdi Kahraman, Nazmi Karaman, Ersin Korkut, Bülent Emrah Parlak, Levent Üzümcü. (T24, BİA)