Trakya Üniversitesi’nde uygulanan başörtüsü yasağı sürüyor. Birçok üniversitede öğrenciler başörtüleriyle öğrenimlerini sürdürürken Trakya Üniversitesi öğrencileri bu haktan yararlanamıyor.

Rektör Prof. Dr. Enver Duran fakülte panolarına astırdığı talimatta, "Türkiye'deki tartışmalara, farklı uygulamalara bakmayın, yasağı uygulayın" mesajını verdi.

Trakya Üniversitesi'nde yaşanan başörtüsü yasağı Rektör Prof. Dr. Enver Duran'ın yeni talimatlarıyla "bu kadarına da pes" dedirtti.

1997 yılından bu yana uygulanmaya başlanan yasak Trakya Üniversitesi’nde tavizsiz bir şekilde sürüyor. Başörtülerini çıkartarak derslere girmek zorunda kalan öğrenciler üniversitenin Ayşekadın Yerleşkesi önünde eylem yaptı. Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşa’nın destek verdiği eylemde çok sayıda öğrenci başörtü yasağı konusunda ısrarını sürdüren Rektör Prof. Dr. Enver Duran’ı protesto etti.

Eylemin sonunda üç başörtülü kız öğrenci ile Sarıyasa ve avukatlar Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne giderek Dekan Prof. Dr. Ferda Özdemir ile görüştü. Özdemir'in, öğrencilere sorunun çözülmesi için Rektör Duran’la görüşmelerini önerdiği bildirildi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran imzası ile dekanlıklara gönderilen yönerge fakültelerin girişlerine asılarak öğrencilerden belirlenen kurullara uyulması isteniyor. Yönergede şu ifadeler yer alıyor: “Trakya Üniversitesi’nin bütün öğrencilerinin fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve rektörlüğe bağlı bütün birimlere ayrılmış dershane, laboratuvar, klinik, poliklinik, ameliyathane, kitaplıklar, araştırma ve uygulama merkezleri, bürolar, yurtlar, yemekhane, kantin, kafeterya ve koridorlarda, toplantı ve törenlerde çağdaş kıyafetle bulunmak zorunda oldukları kız ve erkek ayırımı yapılmaksızın bütün öğrenciler anılan bu mekanlarda başları açık, çağdaş kıyafet ve görünümde bulunmak zorunda olduklarını, herhangi bir din, mezhep, ırk, dil, siyasal ve ideolojik, eğilimi simgeleyen veya çağrıştıran üniversite öğrenciliği sıfatının gerektiği tutum ve davranışa aykırı kıyafet ve görünümde bulunmayacakları hüküm altına alınmıştır.

Uygulamanın devamı, 1999 yılında Edirne İdare Mahkemesi’nde açılan bir davanın red edilmesine dayandırılan yasakla ilgili açıklamada, “Farklı uygulamaları ortadan kaldırmak için, türban konusunda yasama organınca açık bir şekilde kanun bazında yasal düzenleme yapılması yoluna gidilmesinin gerekliliği aşikardır. Ülkemizde bu sorun halen uygulama birliğini sağlayacak ve gerektirecek şekilde çözülememiştir. Bu nedenle üniversitemizde yürürlükte bulunan ‘Trakya Üniversitesi öğrencilerinin genel görünüş, giyiniş ve davranışlar Yönergesi’ uyarınca kurallara uymayan veya disiplinsiz davranan öğrencilerin tutanaklarının tutularak ısrar edenler hakkında ‘Yükseköğrenim kurumları, Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne göre disiplin soruşturmasının başlatılması gerekmektedir.”

Öğrenciler adına konuşan Büşra Melike Çelik, ifade haklarını geri alabilme ve özgürlük taleplerini dillendirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti.

TÜ'deki başörtülü öğrencilerin üniversite yönetimi tarafından "soruşturma açılması" tehdidiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Çelik, şunları söyledi: "Yasakçılar hukuksuz uygulamalarına bir de kanun süsü vererek, yapılan zulmü kendilerince yasalaştırma çabasına giriyor. Yasaları ve kanunları kendi ideolojik çıkarları adına kullanıyor. Bununla birlikte de başörtülü öğrencileri soruşturma açma tehdidiyle korkutuyor. Tek amacı inancını yaşayarak eğitim alma olan öğrenciler kanunlara aykırı davranmakla suçlanıyor. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan sadece üniversite rektörünün keyfi uygulaması ile alınan kararlar korkusuzca üniversite panolarına asılıyor."

AJANSLAR