Jimnastikte Dünya Özel Olimpiyatları birincisi Milli Sporcu Berk Canbulat, YÖK ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün kararına rağmen "Downlusun sen" denilerek üniversiteye kabul edilmedi…

 

Jimnastik alanında Özel Olimpiyatlarında birinci olan Milli Sporcu Berk Canbulat, üniversiteye kabul edilmedi. Londra Olimpiyatlarında madalya kovalayan Türkiye, Özel Olimpiyatlarda dünya şampiyonu, toplam 48 madalya sahibi sporcusuna "Downlusun Sen" diyerek kapıları kapattı. 5 yaşından beri jimnastik yapan Canbulat, emeklerinin karşılığını 2000'de 53 Avrupa ülkesinin katıldığı zihinsel engelliler Avrupa Özel Oyunlar Şampiyonası'nda altın madalyayla aldı. 2003'te, İrlanda'nın başkenti Dublin'de 160 ülkenin katılımıyla düzenlenen Dünya Özel Olimpiyatları'na katılan Canbulat, 6 branşta 2 altın 2 gümüş ve bir bronz madalya kazandı. Aynı yıl Milli Olimpiyat Komitesi tarafından 2004 Atina Olimpiyatları meşale taşıyıcısı olarak seçildi.

 

Berk Canbulat'ın jimnastik aşkı eğitiminden geri bırakmadı. İlk ve orta öğrenimi devlet okulunda normal öğrencilerle birlikte alan Berk Canbolat, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi Sinema-TV bölümünden mezun oldu. Hayatındaki her engeli tek tek aşan Canbulat, üniversite de okumak istedi. YÖK'ün "Engelsiz Üniversite" projesi ile üniversitelerin kapısını engellilere açmasıyla umutlanan Canbulat, milli sporculara tanınan haklardan yararlanmak için başvurdu.

 

BERK HAZIR, ÜNİVERSİTE DEĞİL

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, engellilerin katıldığı Özel Olimpiyatları tanıdığını ve bu alanda başarı gösteren sporcuları da milli sporcu olarak kabul ettiğini açıkladı. Olimpiyat Şampiyonu olmasına rağmen Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından A yerine B lisans belgesi verilen Canbulat, bürokrasiyle mücadelesi sürerken üniversite şansını kaybetmemek için normal öğrencilerle birlikte bu yıl üniversite sınavına girdi ve barajı geçerek, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nda okuyabilecek puanı aldı.

 

Milli sporcu olması sebebiyle yetenek sınavından geçti ancak kayıtta "Sen Downlu"sun denilerek reddedildi. Üniversite reddediş nedenini resmi olarak Berk Canbulat'a bildirmedi ancak sözlü olarak yetkililer, "Bizim bir down sendromlu öğrenciyi okutabilecek alt yapımız yok" diyerek kapıları kapattı. Vakıf üniversiteleriyle de irtibata geçen Canbulat, Doğuş Üniversitesi'nde burslu okuyacak. Canbolat'ın, 2 yıllık halkla ilişkiler bölümünde okumaya puanı yetiyor. Canbulat, spor akademisine kabul edilirse Türkiye'de Down Sendromlu olarak 4 yıllık üniversitede okuyan ilk öğrenci olacak. Anne Seriman ve baba Oktay Canbulat, "Amerika'da bugün yüzlerce downlu üniversitede okuyor. Hatta fizik bölümünde okuyan bile var" dedi. (Sabah)