Anadolu Üniversitesi’ nde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a “fahri doktora” ünvanı verilmesi öğrenciler tarafından protesto edildi.

Yunus Emre Kampüsü’nün ana giriş kapısı, KYK önü ve Rektörlüğün önü olmak üzere üç yerin çevik kuvvet, polis ve özel güvenlik birimleri tarafından abluka altına alındı.

KYK önünde saat 12.00 sularında toplanan öğrencilerin Rektörlük önünde basın açıklaması yapmak istemesi sivil polis ve çevik kuvvet tarafından engellendi. Kurulan barikatla yasal ve demokratik hakları olan basın açıklaması ve eylem yapma hakkının gasp edildiğini belirten öğrenciler, “Üniversiteler Bizimdir, Bizimle Özgürleşecek” sloganı attıkları sırada çevik kuvvet coplu saldırı gerçekleştirdi.

Yapılan bu hukuksuz saldırının hiçbir meşruluğu olmadığını, asıl muhataplarının üniversite yönetimi olduğunu söyleyerek, barikatın kaldırılmasını ve rektörlük önünde protesto yapma haklarının engellememesini isteyen öğrenciler, barikatı aşarak Rektörlüğün önüne doğru sloganlar eşliğinde yürüdüler.

Bakan Yıldırım'ın Eczacılık Fakültesi kapısından çıkarak üniversiteden ayrılması üzerine öğrencilerin basın açıklaması yapmalarına izin verildi.  

Rektörlük merdivenlerinde özel güvenliğin kurduğu barikatın da aşılmasının ardından burada yapılan basın açıklamasında; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a bu ünvanın verilmesiyle üniversitede bilimselliğin, özerklik ve demokratikliğin bir kez daha engellendiği vurgulandı.

Öğrenciler, devletin; çevik kuvvetiyle, polisiyle, özel güvenlik birimleriyle saldırıları ve baskılarının arttığı bu süreçte mücadelenin daha gür ve taleplerin daha net olacağını dile getirerek, “Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganıyla eyleme son verdiler.

ÖHA / Merve Demir- Eskişehir