Ankara'da Kolej'den Sakarya Caddesi'ne yürüyen üniversite öğrencileri, 30. yılında YÖK'ün bir kez daha kaldırılmasını istedi.

ANKARA- Üniversite öğrencileri, 30. kuruluş yıldönümünde YÖK'ü protesto etti. Tutuklu olan arkadaşlarına dikkat çeken öğrenciler, "Bu, YÖK düzeninin üniversiteye getirdiği sonuçların en mühimidir" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi, Öğrenci Gençlik Sendikası, Özgürlükçü Gençlik Meclisi, Yeni Demokrat Gençlik ve Tıp Öğrenci Kolu'nun da içinde olduğu öğrenci örgütlerinden çok sayıda öğrenci, Kolej Kavşağı'nda bir araya geldi. "YÖK'e ve düzene başkaldırıyoruz" yazılı pankart açan öğrenciler, sloganlarla Sakarya Meydanı'na yürüdü.

Burada öğrenciler adına açıklama yapan Esra Kaygusuz, YÖK'ün 12 Eylül askeri rejimi tarafından "üniversiteleri hakimiyet altına almak" için kurulduğunu ve YÖK'ün öğrenciler üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi sallandığını belirterek, "Savaşın yükseldiği ekonomik krizin derinleştiği ve üniversite gençliğinin giderek daha da geleceksizleştirildiği bir süreçte, bizler otuz senelik öfkeyle YÖK'ün kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Kaygusuz, YÖK ile hesaplaşacaklarının altını çizerek, şöyle konuştu: "Çünkü YÖK paralı eğitimin sistemleştiği bir kurumdur. YÖK, anayasal hakkımız olan parasız eğitim hakkımız; ilkokuldan üniversiteye kadar kayıt parası katkı payı ve harç ücretleri alarak her türlü yollarla paramızı gasp ederek elimizden almaktadır. Bilim doğası gereği ancak özgür düşünceyle var olabilir. YÖK ile beraber üniversiteler, bilim değil sisteme sadık uşaklar üretim merkezi haline getirilmeye çalışılmaktadır."

YÖK'ün üniversiteleri büyük bir baskı altında tuttuğuna dikkat çeken Esra Kaygusuz, "Demokrasiden bahsedemediğimiz okullarımızda, basit bir afiş, ya bir eyleme katılma, hatta bazen halay çekmek suç sayılabilmekte ve bu ülkenin cezaevlerinde 5 yüz üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bu sayılar tesadüf değildir, elbette, YÖK düzeninin üniversiteye getirdiği sonuçların en mühimidir" diye konuştu.

12 Eylül askeri darbesinin anadilde eğitim talep eden insanların karşısına YÖK'ü diktiğini kaydeden Kaygusuz, YÖK'ün anadilde eğitim hakkının gaspı anlamına geldiğini vurguladı. Kaygusuz, "Başta Kürt halkının ve diğer halkların dilleri hem toplumda hem de üniversitelerde yasak edilerek asimilasyon dayatılmaktadır. Buna karşı omuz omuza mücadele etmek, bizlerin görevidir" ifadesini kullandı. Eylem, açıklamanın ardından sloganlarla sona erdi. (ETHA)