Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü için açılan bir kişilik öğretim görevlisi kadrosu, ilginç bir sınav sonucu boş kaldı.

İddiaya göre, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, bu kadroyu bir tanıdığıyla doldurmak istedi. Ancak adayın puanı sınava girmek için yeterli değildi. Yüksek puan almış adaylardan bazıları sınava girmezse durum değişecekti. Uçman, bunun üzerine sınav için başvuran adayları arayarak çekilmelerini istedi.

Bu talep karşısında şoke olan adaylardan Şule Çetin, Ebubekir Ergün ve İhsan Özcan yüksek puanları olduğunu ve hak edenin girmesi gerektiğini belirterek adaylıktan çekilmeyeceklerini Uçman’a söyleyip sınava girdi. Sınav değerlendirme komisyonu başkanı olan Uçman, sınav sonucunda adaylara yüz üzerinden 0.5 puan verdi. Böylelikle adaylar YÖK mevzuatına aykırı bir şekilde sınavda başarısız sayıldı ve açılan kadro da yanmış oldu.

‘HOCADAN BEKLEMEZDİM’

Uçman tarafından aracı kılınan bir akademisyenin arayarak çekilmesini istediği iddia edilen Şule Çetin, “Hayal kırıklığı yaşadım. Bu tür bir talebi hocamızdan beklemezdim” dedi. Uçman adına kayıtlı bir telefonla bizzat Uçman tarafından aranarak adaylıktan çekilmesi istenen bir diğer aday Ebubekir Ergün ise şunları söyledi:

“13 Aralık’ta adaylık için başvuruda bulundum. Başvurumun ertesi günü tanıdığım bir hocam aradı. Bana Uçman’ın kadroya Osmanlıca uzmanı bir tanıdığını düşündüğünü söyleyerek benden başvurumu geri çekmemi rica etti. Kabul etmedim. Bunun üzerine Uçman bizzat beni aradı. Kadroyu tanıdığı biri için düşündüğünü söyledi. Fakat o adayın puanı yönetmelik gereği sınava girme hakkı bulunan dört adaydan daha düşük olduğu için bazılarımızın çekilmesi gerekiyordu. Uçman bu nedenle benden çekilmemi istedi. Kendisine sınav komisyonu başkanının böyle bir talebinin adaylara baskı olduğunu söyledim ve çekilmedim. Sınav sonucumu da 0.1 olarak değerlendirmiş. Konuyla ilgili YÖK’e şikâyet dilekçesinde bulundum. Hukuki yolları sonuna kadar kullanacağım.”

‘İLMİ BİR MESELEDİR’

Sınav öncesi bazı adayları ikna ederek geri çekilmesini sağladığı iddia edilen Uçman ise hakkındaki tüm iddialara, “Bu tür ilmi meselelere gazeteciler burnunu sokmasın” diyerek yanıt verdi.

YÖK’E ŞİKÂYET ETTİLER

Radikal’e konuşan adaylar, geçen hafta Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve YÖK’e Uçman hakkında şikâyette bulundu.