Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük'e yazdığı entryler sebebiyle okuldan altı ay uzaklaştırma alan Mikail Boz'un cezası bir haftaya düşürüldü.

 

Tartışmaların üzerine olağan toplantısını salı günü yapacak olan Yönetim Kurulu, toplantıyı erkene alarak Mikail Boz hakkındaki cezayı görüştü.

 

Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı ve YÖK Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu'nun da katıldığı toplantıda YÖK'ün 1985 tarihli disiplin Yönetmeliği'nin "Bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları"nı düzenleyen 9. maddesinden verilen altı aylık ceza, bir haftadan bir aya uzaklaştırmayı düzenleyen 8. maddeyle değiştirildi.

 

Ağaoğlu bianet'e, "Verilebilecek en az ceza verildi. Mikail Boz'a verilmesi istenen 6 aylık uzaklaştırma cezası bir haftaya düşürüldü. Soruşturma başlatılmamış olsaydı hiç ceza verilmeyedebilirdi. Ancak bu durum da olumlu çünkü Boz'un okul yılı kaybı olmayacak. Hakkındaki soruşturma kapandı" dedi.

 

Ağaoğlu, Ekşi Sözlük'te yazılanlar içinde "Herif" kelimesinin kullanıldığını ve bu kelimenin hukuken sorunlu olduğunu söyleyerek, "Yine de üniversitenin soruşturması kapandı ancak Mikail Boz isterse elbette dava açabilir" şeklinde konuştu.

 

Bilgi kirliliği arttığı için toplantının erkene alındığını belirten Ağaoğlu, "Ceza önce Rektörlük'te onaylanmalı, daha sonra Boz'a gönderilmeliydi. Bu sıralamada bir aksaklık olmuş. Ceza kağıdı önce Rektörlük'ün onayına gitseydi, bu olaylar yaşanmayabilirdi" dedi. 

 

Mikail Boz ise, cezanın tümüyle kaldırılmasını tercih edeceğini ancak bir önceki cezaya kıyasla durumun olumlu olduğunu söyledi. Boz, "Yasal olarak bana bir kağıt ulaşmadı. Sene kaybım olmayacağı için memnunum ancak ceza almamam gerekirdi" dedi.

ÖĞRENCİLER SERBEST

25 Kasım 2011'den beri cezaevinde bulunan Kocaeli Üniversitesi 12 öğrencisi için avukatların verdiği itiraz dilekçesi kabul edildi. Öğrencilerin tahliye işlemleri başladı.

 

Aralarında İlke Başak Baydar, Necati Henden, Ayla Şimşek, Metin Kaya, Mihrican Atalay ve Mürvet Kasımoğlu'nun bulunduğu 12 Kocaeli Üniversitesi tahliye edildi.

 

İlke ve 11 arkadaşı 22 Kasım 2011'de düzenlenen bir operasyon kapsamında gözaltına alınmıştı. Operasyonda 20'ye yakın öğrenci gözaltına alınmış, 12'si daha sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Öğrenciler 22 Kasım'dan beri cezaevindeydi.

 

Haklarındaki iddialara dayanak olarak Kocaeli'de katıldıkları basın açıklamalarına ait görüntüler vardı. Henüz iddianame bile yoktu. Örgüt üyesi olmakla suçlanıyorlardı ama hangi örgütün üyesi olmakla suçlandıkları belirtilmiyordu.

 

Tahliye kararı cezaevi müdürlüğüne faks ile gönderildi. Öğrencilerin aileleri Kandıra Cezaevi önünde çocuklarını bekliyor.

 

Öğrencilerin avukatları iki gün önce müvekkillerinin tutukluluk hallerinin kaldırılması için itiraz dilekçesi vermişti. Dilekçede ayrıca dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması ve görevsizlik kararı verilmesi istenmişti. (Bianet)