Ahmet SAYMADİ / Bianet

 

Üniversitelerin mezuniyet törenlerinde tutuklu öğrenciler için protesto eylemleri devam ediyor. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencileri ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri de, törende "tutuklu öğrencilere özgürlük" pankartı açtı.

 

Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin çoğu mezuniyet töreninde puşi taktı. Sosyoloji bölümünden mezun olan öğrencilerden Özge Altın şöyle konuştu:

 

"Arkadaşlarımızın hapishaneye kapatılması hem onlara hem bize bir tehdit olarak sunulmaya çalışılıyor, fakat bu durum iktidarın beklentisinin aksine onlarla dayanışmamızı artırıyor. Bilgi Üniversitesi'nden tutuklu olan arkadaşlarımızsız mezuniyetimiz yarım kaldı. Açılan pankartla olanlara tepkisiz kalmadığımızı, kalmayacağımızı ve arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu göstermek istedik."

 

Bilgi Üniversitesi'nde halen; siyaset bilimi bölümü doktora öğrencisi Deniz Zarakolu, hukuk fakültesi yüksek lisans öğrenci İdil Aydınoğlu, sinema ve televizyon bölümü lisans öğrencisi Derya Göregen tutuklu bulunuyor.

 

‘BİRLİKTE BAŞLADIK AMA BİRLİKTE BİTİREMEDİK’

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri de mezuniyet töreninde kürsüyü işgal ederek pankart açtı ve kürsüden "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganını attı.

 

Öğrenciler cübbelerinin içine "tutuklu öğrencilere özgürlük" tişörtleri giydi; mezuniyet töreninin ardından bir basın açıklaması da yaptılar.

 

Hukuk Fakültesinden mezun olan öğrencilerden Dilan Oğuz, "Bu eylemi gerçekleştirirken tek düşündüğümüz şey okula birlikte başladığımız ama birlikte bitiremediğimiz arkadaşlarımızı bir kez daha hatırlamaktı. Hukuk eğitimi aldık ama aldığımızı eğitimin gerçek hayatla bir ilgisi olmadığını gördük. Bizler mezuniyet töreninde hukuk fakültesi yemini etmedik, arkadaşlarımız özgür oluncaya kadar da bu yemini etmeyeceğiz" dedi.

 

Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Tevfik Özcan ise şöyle konuştu: "Tek tek dosyaların mahiyeti ne olursa olsun, bu kadar çok öğrencinin ve gazetecinin tutuklanması ya da muhalif olan insanların tutuklu olduğu iddiası ülkede demokrasinin işleyişi açısından büyük bir sıkıntı olduğuna işaret ediyor" dedi.

 

İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler ve Siyaset bilimi bölümünden Doç. Dr. Ayten Alkan da, Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'nin 3 Mart tarihinde Bakırköy cezaevi önünden yaptığı temsili derste toplumsal cinsiyet dersi vermişti.

 

İstanbul Üniversitesi'nde tutuklu öğrenci sayısı çok olduğu için henüz sayı ve isim verilemiyor.