ODTÜ'de Başbakan'ı protesto eden öğrencilere yönelik polis şiddeti ve gözaltılara karşın çeşitli üniversite rektörlerinin öğrencileri ve ODTÜ yönetimini kınayan açıklamalarına tepkiler sürüyor.

Çeşitli üniversitelerin rektörlerinin kaleme aldığı, ODTÜ yönetimini ve öğrencileri hedef alan açıklamalara bir tepki de İzmir’deki üniversitelerde görev yapmakta olan akademisyenlerden geldi. Akademisyenlerin yaptığı açıklama şu şekilde:

ÇAĞRIMIZDIR

Bizler, İzmir üniversiteleri öğretim üyeleri olarak, ODTÜ'de yaşanan olayların, sadece üniversite öğrencilerine karşı değil, toplumun muhalif tüm kesimlerine karşı giderek artan polis şiddetinin önemli bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Üniversitenin özgürlüğü sadece zaten tam olarak sahip olmadığımız, öğretim elemanlarının araştırma ve ifade özgürlüğünden ibaret değildir. Öğrencilerin düşünce, ifade ve protesto özgürlükleri de üniversite ortamının ayrılmaz bir parçasıdır.

ODTÜ’de yaşanan olayların ardından süregelen tartışmalar, giderek, başta ODTÜ’lü meslektaşlarımız ve ODTÜ yönetimi olmak üzere, hükümetin üniversiteler üzerinde baskı aracına dönüşmüştür. Geçmişte örneklerini gördüğümüz gibi bugün de bazı üniversiteler, iktidar karşısında hizaya geçmekte ve akademik özerkliği, basit iktidar ve güç hesaplarına feda etmektedirler.

Bizler, akademinin vazgeçilmez görevlerinden birinin de, hiçbir baskı altında kalmadan, toplum ve iktidarı sorgulamak, bunlar hakkında bilimsel ve eleştirel görüşlerini dile getirmek olduğuna inanıyor ve tüm meslektaşlarımızı tüm üniversite bileşenlerinin ifade özgürlüğünü savunmaya ve polisin, iktidarın üniversiteler üzerindeki baskısını protesto etmeye çağırıyoruz.

(Çaylak Haber)