TAKSİM'DE ŞİFRE PROTESTOSU

Bir sosyal paylaşım sitesinde örgütlenerek Taksim Meydanı'nda bir araya gelen öğrenciler, şifreli soru iddialarını düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. ÖSYM Başkanı Ali Demir, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın istifa etmesini isteyen öğrenciler, sınavsız üniversiteye giriş sisteminin getirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Sosyal Paylaşım sitesi Facebook’taki “İstanbul ÖSYM şifreli soruları protesto etkinliği” grubu üzerinde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, Taksim Meydanı’nda toplanarak oturma eylemi gerçekleştirdi.

Öğrenciler, “facebook e-posta: ö[email protected] şifre: cemaatin elinde, şifre değil parasız eğitim, sınavsız üniversite istiyoruz”, “İdealim tatmin olmak”, “Seri üretim malı değiliz, itaat etmeyeceğiz”, “Müslümanım dersiniz kul hakkı yersiniz, yapmayın beyler din kardeşiyiz”, “ÖSYM elini geleceğimden çek”, “Ben şifreye şifre demem, şifre benim olmadıkça”, “Şifre düştü, kel göründü”, “Şifreleri çözdük, başkaldırıyoruz”, “Eğitim hakkı şifreyle satılamaz”, “Ne YGS ne LGS Tayyip girsin strese”yazılı çeşitli döviz ve pankartlar açtılar.

GENÇLİK AYNI OYUNLARI POLİS AKADEMİSİ VE KPSS’DE GÖRDÜ
Tünel’de grup adına basın açıklamasını Mihrişah Esen yaptı. Esen, gençliği doğrudan ilgilendiren, geleceğini elinden alan YGS skandalına tepkisiz kalmayacaklarını belirterek,  “Ey cemaatçiler sınavdan önce müritlerinizi toplayıp verdiğiniz şifrelerin, kopyaların kokusu çıkmaz mı sandınız? Attığınız mesajlar yerine ulaştı. Ali Demir, Nimet Çubukçu ve üniversite öğrencilerinin başının belası Yusuf Ziya Özcan endişeniz olmasın; mesajınız yerine ulaşmıştır” dedi. Esen, ÖSYM kurumunun suçu matbaaya attığını anımsatarak, gençlik  aynı oyunları KPSS ve Polis Akademisi sınavında da görmüştü.” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI OLDU GENÇLİK TATMİN OLMADI

Yaşanan skandalların gençlik tarafından ortaya çıkarıldığı ve bozulduğunu savunan Esen, “Sistem kendi kültüründen uzak, sosyal yaşantıdan kopuk, bilim ve sanattan habersiz hipodrom öğrencileri yetiştirmektedir. Ne bizim hakkımızı ne de katmerli dershane ücretlerini ödemek için dişini tırnağına takarak çalışan ailelerimizin hakkını ödeyebilir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek yapılan açıklamalardan tatmin olduklarını açıklamışlardır. Yargı sürecini doğrudan etkilemişlerdir. Yaptıkları hukuksuzluktur. Gençlik tatmin olmamıştır. Şifre skandalı aydınlatılmalı, soruları dağıtanlar ve yararlananlar cezalandırılmalıdır” dedi.

Basın açıklamasının ardından grup üyeleri, bu hafta cuma günü YGS’deki şifre skandalını okula gitmeyerek protesto edeceklerini söylediler.

ANKARA'DA POLİS PROTESTOCULARA BİBER GAZI İLE MÜDAHALE ETTİ

Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda toplanan bir grup sloganlar eşliğinde Sakarya Caddesine yürüdü. Burada da bir süre protestolarını sürdüren gruptakilerden bir bölümü, eylemi sonlandırarak dağıldı.

Bazı göstericiler ise dağılmayarak Yüksel Caddesi'nden Milli Eğitim Bakanlığına yürümek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine eylemciler, kaldırım taşlarını söküp güvenlik güçlerine attı. Güvenlik güçleri de biber gazı ile gruptakilere müdahale etti.  Müdahale üzerine gruptakiler, ara sokaklara dağıldı.

Bir grup ise Yüksel Caddesi'nde toplanarak, sloganlar eşliğinde AK Parti İl Başkanlığına yürüdü.

Hükümet ve ÖSYM aleyhinde sloganlar atan gruptakiler adına yapılan açıklamada, YGS sorularının şifrelenerek yandaşlara peşkeş çekildiği iddia edildi. Hükümetin kadrolaşma çalışmalarının her geçen gün teker teker açığa çıktığı öne sürülen açıklamada, ÖSYM'nin adaletsizliğin, peşkeşlerin ve skandalların hesabını veremediği savunuldu.

GAZETEPORT