İzmir Bornova Karma Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler; yemeklere yapılan zamlar ve verilen yemeklerin miktarlarının küçük olmasından dolayı 3 gündür yemekhanede ses çıkartma eylemleri gerçekleştiriyordu. Dün akşam 22.00 sularında Ege Üniversitesi kampüsü içinde olan Bornova KYK’da kalan yaklaşık 3 bin öğrenci bir araya gelerek zamları protesto etti.

 

Yurttaki yemekhanelerde çıkan niteliksiz ve pahalı yemekler, porsiyon küçüklüğünün bir ayı aşkın süredir binlerce öğrenciyi aç bıraktığını söyleyen öğrenciler, “Tabaklar doyurmuyor sesimiz duyulsun diyerek 3 gündür yemekhanede ses çıkarma eylemleri gerçekleştirdik. Yetkililer sorunlarımıza çözüm bulmak yerine eylemi başlatan arkadaşlarımızın fotoğraflarını çekerek fişleme çabası içerisindeler” dedi.

 

Öğrenciler, “Bizi korkutmak, bastırmak için yapılan bu hareketlere karşı biz dün olduğumuzdan daha büyük bir katılımla haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dediler.

 

CİNSİYET AYRIMCILIĞI YAPILIYOR

Yurttaki tek sorunlarının yemekhane ve kantinlere yapılan zamların olmadığına da değinen öğrenciler, “12 kişilik odalarda kalan misafir öğrencilerin yaşam koşulları utanç vericidir. Ayrıca kadın arkadaşlarımızın 23.00’dan sonra sözde güvenlik görevlileri tarafından ağaç altlarından toplanmaları, oturdukları yurt bahçesinde fenerle rahatsız edilerek binalarına yollanmaları açıkça cinsiyet ayrımcılığı göstergesidir” diyerek cinsiyet ayrımcılığına son verilmesini istediler.

 

Erkek öğrencilerin yurda giriş saati daha geç iken bu saat kadın öğrenciler için 23.00. Benzer ayrımcı saat uygulamaları başka yurtlarda da devam ediyor.

 

TEMİZLİKLER HAFTADA BİR YAPILIYOR

Yurtlarda haftada bir yapılan temizliklere de değinen öğrenciler, “Haftada bir gelen çamaşır yıkama sıraları, tuvalet ve banyo temizlenen paspaslarla odalarımızın temizlenmesi, yurt öğrencilerine verilen değeri açıkça ortaya koymaktadır” diyerek tepkilerini gösterdiler.

 

Müşteri değil öğrenci olduklarını vurgulayan öğrenciler sık sık slogan atarak taleplerini şu sözlerle dile getirdi: “Bizim taleplerimiz; Yemekhane ve kantin zamları geri çekilsin, Nitelikli ve sağlıklı yemek verilsin, Temizlik sözde değil gerçekten yapılsın, Misafir arkadaşlarımıza da nitelikli barınma hakkı sağlansın, Sosyalleşme alanlarımız da nitelikleştirilsin, Kadın arkadaşlarımız da erkekler gibi eşit haklara sahip olsun.

 

MÜŞTERİ DEĞİL ÖĞRENCİYİZ BU UNUTULMASIN

Öğrenciler yaptıkları açıklamalardan sonra yurtlarına dağılırken, olay yerine gelen yetkililer, güvenlik görevlileri tarafından çekilen resim ve videolardan öğrencileri tespit etmeye çalışınca öğrenciler ve yetkililer arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Öğrenciler, yetkililerin kendilerini yurttan atmayla tehdit ettiklerini söyleyerek slogan atmaya başladı.

 

SUAT KILIÇ TWİTTER ÜZERİNDEN YANIT VERDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Ege Üniversitesi'ndeki eylemin ardından kamuoyuna ve öğrencilere Twitter'dan yanıt verdi. Konuyla ilgili dört twit atan Bakan ''İzmir'deki öğrencilerimizin yemek gramajı ve fiyatına ilişkin şikayetlerini dikkatle not ettik. KYK'da kalan 293 bin gencimize her ay 180tl yemek katkısı veriyoruz. İsteriz ki en yüksek kalite ve kalori olsun. Sevgili gençler bize emanetsiniz. Talepleriniz haklı yönleriyle kısa sürede gerçekleşecektir. Ancak yine bize emanet edildiğiniz içindir ki yurtlara giriş-çıkış saatlerinde bir esneklik gösterilemeyecektir'' dedi.

 

Haber: Evren Kızılağaç Fotoğraf: Ürgen Tepe / Çaylak Haber