İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi, öğrenci kulüplerini önce feshetti sonra yeniden kurulmasına izin verdi. Ancak üyelerin fişlenmemiş ve disiplin cezası almamış olması gerekiyor. Kulüpler sicili temiz 20 öğrenci bulmakta zorluk çekiyor.

Polise verdiği sınırsız arama yetkisiyle öğrencilerin tepkisini alan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, 200'ün üzerinde kulübün bağlı olduğu Öğrenci Kültür Merkezi'ni (ÖKM), 'Uzaktan Eğitim Merkezi' yapacağı gerekçesiyle feshetti. Öğrenciler, ÖKM'nin kapatılmasını protesto ederken bu defa da fakültelerin içerisinde bulunan 200 öğrenci kulübü feshedildi. Üniversite yönetimi öğrencilerden gelen tepkilerin ardından geri adım atmak zorunda kaldı ve kulüplerin yeniden kurulmasına izin verdi. Ancak yeni yönergeye eklenen maddeler kulüp kurulmasını zorlaştırdı.

Yeni maddeye göre bir öğrenci kulübe üye olmak istiyorsa savcılıklardan sabıka kaydı alması gerekiyor. Üniversite Senatosu, yönergenin en çok tepki çeken maddesinde hemen değişikliğe gitti. Madde 14-1/a'daki 'Savcılıktan sabıka kaydının bulunmaması gerekir' ibaresi çıkartıldı. Ancak 'Disiplin suçunun olmaması gerekiyor' ibaresi kaldı. Kulüplere üye olacak öğrencilerin herhangi bir eyleme katılmamış olması gerekiyor.

Bir kulübün kurulması için 20 öğrenciye ihtiyaç duyuluyor. Bu kulüplere üye olan öğrenciler eylemlere katıldıkları ve fişlendikleri için de kulüp kurmakta zorlanıyorlar.

ANF