2008 Mayıs ayından bu yana devam eden ve Öğrenci Gençlik Sendikası Genç-Sen’in kapatılması talebiyle İstanbul Valiliği tarafından açılan dava bugün sonuçlandı. Bazı kurucu üyelerin de mezuniyetlerinin ardından avukat olarak katıldıkları duruşmada “kapatma kararı” verildi.

Konuyla ilgili açıkklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Dolmabahçe’de “Başbakan ve Rektörler Buluşması”na katılmak isteyen öğrencileri öldüresiye dövenler şimdi de öğrenci sendikasını kapatmak istemekte" dedi.

Söz konusu kararın Anayasa’nın 90. Maddesi’ne göre Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten Görgün, bu sözleşmelerin bazıları şöyle sıraladı: BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Yeni Bir Avrupa İçin Paris Şartı, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı.

Görgün şöyle devam etti:

"İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 24. Maddesi oldukça açık ifade yer alıyor: Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır.

Türkiye hala 12 Eylül’den kalma sendika yasalarını kullanmakta. 9 yıllık ertelemenin ardından geçtiğimiz hafta “sendika yasalarını değiştiriyoruz” diyen AKP hükümeti sendikaları kapatmaya devam ediyor. Genç-Sen, Emekli-Sen, Çiftçi-Sen, Yargı-Sen ve Evid-Sen gibi sendikaları kapatmaya çalışmakta."

Karar sonrası, DİSK ve Genç-Sen dosyayı önce temyize ardından gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacak.

Karar tepki gösteren DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, “15-16 Haziran’ı yaratan DİSK’in mirasçısı olan Genç-Sen engellemelere rağmen mücadelesine devam edecektir. Biliyoruz ki; paralı eğitim sistemi değişmedikçe ve gençler hayatın her alanında işsizlikle, güvencesizlikle ve şiddetle karşı karşıya oldukları sürece Genç-Sen mahkeme kararlarıyla kapatılamaz” dedi. (DEMOKRAT HABER)

"KARAR, ANAYASAYA AYKIRI"

GENÇ-SEN kurucu üyesi Kıvanç Eliaçık, kararın Anayasa'nın 90. Maddesi'ne göre Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu, kararı DİSK ve GENÇ-SEN olarak temyize götüreceklerini olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.

"Dünyanın her yerinden öğrencilerin örgütlenme ve sendika kurma hakkı var. Türkiye'nin imzaladığı birçok uluslararası sözleşmelerde de bu garanti altına alınıyor."

Eliaçık, sendikanın kurulma aşamasından kapatma kararına kadarki süreci şöyle anlattı:

"Valiliğe dilekçe vererek resmi kuruluş yaptık, önce dilekçeyi geri almamızı söylediler ama kanunen evrağını veren sendika kurmuş oluyor. Eğer sendika kanuna uygun değilse o zaman kapatma davası açılıyor. Sonunda kabul etmek zorunda kaldılar.

Sonra Türkiye'nin çeşitli yerlerde yasadışı örgüt iddiasıyla bildiri ve afişlerimiz yasaklandı. Ardından da kapatma davası açıldı ve kapatıldı. Hükümet sendika yasasını demokratikleştireceğiz diyor ama sendika kapatmalar devam ediyor."

"HÜKÜMET KARŞISINDA HEP GENÇ-SEN'İ BULDU"

GENÇ-SEN üyesi, Uludağ Psikoloji bölümü son sınıf öğrencisi Barış Çırpan, Türkiye'de ilk deneyim olan GENÇ-SEN'in kuruluşundan beri, hükümetin eğitime ve öğretime dair haksız politikalarına engel olduğu için tepki çektiğini söyledi.

"Hükümet, iki yıl önce üniversite harçlarına yüzde 500'lik zam yapmak istediğinde, üniversitede çalışan öğrenciler işten çıkartıldığında, üniversitelerin şirketleştirilmesinin görüşüldüğü toplantılarda hep karşısında GENÇ-SEN'i buldu. Bu da iktidarı rahatsız etti. Ancak biz mücadelemizi hem hukuki mecrada hem sokakta sürdüreceğiz. "(BİA/NİLAY VARDAR)