İşsizlik, ortalama işsizlikten her zaman daha da yüksek olan genç işsizlik, dolayısıyla Dünya’da küresel bir krizin yapısal sorunu.

Bu Orta Doğu ülkelerinde de, Türkiye’de de, Belçika’da da böyle. Özellikle son dönemde genç işsiz sayısında yaşanan patlamaların sonucunda patlak veren isyanlar, biriken öfkeler bardağın taşması şeklinde yorumlanmalı.

GENÇLERİN ÖFKESİ MEYDANLARI DOLDURDU

Tunuslu bir işsiz genç, kendini yakarak aslında büyük bir öfkenin timsali olan işsizler ordusunun ayaklanmasını sağladı. Bu tablo bize de yabancı değil.

Bugün de benzer şekilde işsiz bırakılan öğretmenler intihar ediyor. İş kuyrukları ve rekor iş başvuruları, çarpıcı bir gerçeği, artan işsizliği saklayamıyor. 38 kişilik bir işe 3000’e yakın başvuru gerçekleşiyor.

TÜİK’İN VERİLERİ GERÇEĞİ SAKLAYAMIYOR

TÜİK’in açıkladığı son rakamlara göre gençliğin % 23.8’i işsiz. Yani Türkiye genelinde yaptığı anketlerden çıkan bir sonuç da her beş gençten birinin işsiz olduğu. Bu veriler gençliğin yüzde 30’unun işsiz olduğu gerçeğini örtememekte.

İŞSİZLİĞİ SAKLAYAMIYORLAR

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), işsizliğin ekonomik krizin başladığı 2007'den bu yana rekor düzeyde olduğuna dikkat çekerek, işsizlikte düzelmenin 2011'de de yavaş seyredeceğini uyarısında bulunmakta gecikmedi.

ILO, ayrıca öncelikli sorunun genç işsizlikte olduğunu kaydetti.

ÖHA/Rıfat Çapar-Eskişehir