Gülen hareketiyle bağlantılı olan Türk okullarına Tennessee'den kötü haber geldi.

 

Daha önce Washington Post gazetesi tarafından ABD çapında 135 "Charter Okul" (kamu parasıyla fonlanan özel okul) sahibi olduğu iddia edilen Fethullah Gülen hareketinin Tennessee'deki okullarda Türk öğretmen çalıştırmasına sınırlama getiriliyor.

 

WASHİNGTON POST'TAN GÜLEN OKULLARIYLA İLGİLİ İDDİALAR

Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı olarak ABD'de faaliyet gösteren "Charter Okul" (kamu parasıyla fonlanan özel okul) sayısının 135 olduğu, bu okullara 45 bin öğrencinin devam ettiği belirtilmişti.

 

Makalede ABD'nin en büyük Charter organizasyonu olan KIPP'in 109 okulla Gülen hareketinin gerisinde kaldığı vurgulanmıştı.

 

Washington Post'un blog sayfasında yayınlanan makalede Gülen Hareketi'nin kökenleri hakkında detaylı bir analiz sunulurken, okulların SSCB'nin yıkılmasının ardından Orta Asya'da etkili olduğu ve bugün 100'den fazla ülkede faaliyet gösterdiğine dair bilgilere de yer verildi.

 

ABD'deki ilk Gülen okulunun 1999 yılında açıldığı ve ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun bu okullarda çalışmak için ABD'den vize isteyen çok sayıda kişiden şüphelenerek bir rapor bile yayınladığı belirtildi.

 

Gülen hareketinin ABD'deki öğrencileri ve iş adamlarını sık sık Türkiye'ye getirdiği ve Türk kültürünü yaydığının belirtildiği makalede, Türk okullarına yönelik diğer ülkelerde de kaygılar bulunduğu iddia edildi.

 

SINIRLAMA

Pazartesi günü Tennessee Temsilciler Meclisi'nde kabul edilerek Tennessee Meclisi'nden geçen yasaya göre eyalet içinde faaliyet gösteren Charter Okullarında çalışan öğretmenlerin ancak yüzde 3,5'i yabancı bir ülkenin vatandaşı olabilecek.

 

Hıristiyan Muhafazakar Grup, "The Eagle Forum"un önderliğini yaptığı SB3345 adlı yasa yerel yetkililerin uygun görmesi halinde "yabancı öğretmen" sınırlamasını kaldırabilecek. Ayrıca Charter Okullar aldıkları tüm fonları kamuya ilan edecekler.

 

Tennessee Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Parti grubu başkanı Mike Turner, söz konusu yasanın hoşgörü mesajını ön plana çıkaran bir Türk'ü hedef aldığını söyleyerek kararı eleştirdi.

 

Yasayı destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Judd Matheny ise düzenlemenin Müslümanları hedef almadığını ve herkese eşit muamele ettiğini söyledi.

 

Meclis'te çoğunluk olan Cumhuriyetçilerin etkisiyle Temsilciler Meclisi'nden 63 "evet"e karşılık 29 "hayır"la çıkan düzenleme geçen hafta Senato'dan da onay almıştı.

 

Düzenleme son olarak Vali Bill Haslam'a gönderildi. Vali yasayla ilgili daha önce bir açıklama yapmamıştı.

 

The Eagle Forum kurucusu Phyllis Schlafly ise Fethullah Gülen tarafından kurulan bu okulların ABD sistemini çözerek Amerikalı vergi verenlerin paralarını kendi amaçlarına uygun bir şekilde kullandıklarını söyledi.

 

ABD ASKERİ HAVA ÜSSÜNDE DE OKUL AÇILMIŞTI

Geçtiğimiz hafta da Fethullah Gülen hareketiyle bağlantılı olarak ABD'nin en büyük hava üslerinden birinde sözleşmeli okul açılmıştı. İlk kez bir ABD Askeri Hava Üssünde okul açmalarına izin verilmişti. Arizona Eyaleti Tucson kentinde bulunan (Davis Monthan Air Force Base) Hava Üssünde açılan Sonoran Science Academy adlı okulda ortaokul ve lise eğitimi veriliyor.

 

Ayrıca cemaatin Arizona'yı emsal alıp öteki eyaletlerdeki askeri üslerde de benzer okullar açıp açmayacağı bilinmiyor. Cemaat 42 okulla en fazla Teksas Eyaleti'nde faaliyet gösteriyor. Bunu 16 okulla Ohio, 13 okulla Kaliforniya eyaletleri izliyor.

 

Fethullah Gülen'in oturduğu Pensilvanya Eyaleti'nde ise cemaatin sadece 3 okulu var. Öteki okullar sözleşmeli eğitime izin veren eyaletlerde bulunuyor. Öte yandan, Cemaate yakın kuruluşlar, okulların yanı sıra ABD'li siyasetçilere dönük lobi faaliyetlerini de en fazla yine Teksas Eyaleti'nde yürütüyor. Houston Merkezli Gülen Enstitüsü özellikle ABD Yönetimlerinde dışişleri bakanlığı yapmış isimleri düzenledikleri toplantılarda konuşturuyor.

 

Eski Dışişleri Bakanları Mandleine Albright ile James Baker bir yemekte Fethullah Gülen'e övgüler dizdi. Gülen Enstitüsü son olarak eski BM Genel Sekreteri ve yeni Suriye özel temsilcisi Kofi Annan için Houston'da yemekli bir toplantı düzenledi. Bu isimlerin her konuşma için binlerce dolar ücret aldığı biliniyor. Bu arada Enstitünün her konuşmacıya aynı hediyeyi vermesi dikkat çekiyor. Hediyelerde konuşmacıların resimleri ipek halıya dokutulup altına da Gülen Enstitüsü diye yazılıyor.

 

Kaynaklar: USA Sabah, CNN Türk, Yurt