Dolmabahçe bugün ikinci kez polisin üniversite öğrencilerine yönelik sert müdahalesine sahne oldu. Uluslararası Yükseköğretim Kongresi'ni protesto eden öğrenciler, polis tarafından demir çubuklarla dövüldü, yerlerde sürüklendi. 12 öğrenci gözaltında, çok sayıda yaralı var.

İSTANBUL- Üniversite öğrencileri, davet edilmedikleri "Uluslararası Yükseköğretim Kongresi"ne görüş ve taleplerini sunmak isterken polisin sert müdahalesine maruz kaldı.

Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç Sen), Halkevleri ve Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi üyeleri Dolmabahçe'de, çeşitli gençlik örgütleri de Beşiktaş'ta toplanarak kongrenin yapıldığı Swiss Otel'e doğru yürüyüşe geçtiler.

Otel önünde basın açıklaması yaparak nasıl bir üniversite istediklerine ilişkin hazırladıkları dosyayı sunmak isteyen öğrenciler, otele yaklaşık 100 metre kala Maçka Parkı girişinde polis tarafından durduruldu.

Genç-Sen üyeleri, polis ile yaptıkları görüşmede basın açıklamasını kesinlikle Swiss Otel önünde yapacaklarını ifade ederken, Eğitim-Sen üyeleri ve TKP'li öğrenciler, bir süre bekleyişin ardından basın açıklamalarını polis barikatının önünde yaptı.

BARİKATI AŞMAYA ÇALIŞTILAR

Ancak otelin önüne gitmekte kararlı olan Genç-Sen, Devrimci Anarşist Faaliyet, Öğrenci Kolektifleri, Kaldıraç, Ekim Gençliği, Tüm-İGD, YDG ve DGH üyesi gençler, barikat önünde açıklama yapan grubun gitmesinin ardından polis barikatına doğru yürüyüşe geçtiler. Polis gençlere gaz bombası, tazyikli su, demir çubuklar ve coplarla saldırdı. Gençler ise polise taşlarla karşılık verdi. Yol üzerine barikatlar kuran üniversiteli gençler ile polis arasında yaşanan çatışma, Maçka Parkı önünde ve Beşiktaş'a doğru uzanan Dolmabahçe Caddesi üzerinde yaklaşık bir saat devam etti.

Çatışmanın ardından çevik kuvvet polisleri ve sivil polisler cadde üzerinde gördükleri gençleri gözaltına almaya başladı. Olaylarda 12 öğrenci gözaltına alındı.

DEMİR ÇUBUKLARLA DÖVDÜLER

İsminin Can Burak Sarıgül olduğunu öğrendiğimiz öğrenci, sivil polisler tarafından demir çubuklarla dövüldü. Suratı kan içinde kalan Sarıgül, aldığı darbelerin ardından çevik kuvvet polislerinin önüne atıldı. Çevik kuvvet polisleri tarafından da dövülen genç, yaralı halde polis otobüsüne bindirildi. Bir öğrencinin boynu gaz bombası isabet etti. Yaralanan öğrenci, hastaneye kaldırıldı.

12 kişinin gözaltına alındığı olayda, edindiğimiz bilgilere göre gözaltına alınanların bir kısmının ismi şöyle: Genç-Sen üyesi Türkan Yıldız, Can Burak Sarıgül, Nejat Ağırnaslı ve İlkin Sarı. Gözaltına alınanlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

BASINA SALDIRI

Bu arada, polis olayı görüntüleyen basın mensuplarına da müdahale etti. Bazı gazeteciler gözaltına alınmak istenirken, bazılarının kameraları kırıldı.

'KARARLARI TANIMAYACAĞIZ'

Çatışma sona erdikten sonra gençler Beşiktaş Adliyesi önünde polis saldırısını protesto etti ve gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Öğrenciler, Swiss Otel'de YÖK tarafından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde yapılan toplantıda, üniversitelerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararların alınacağını hatırlattı. Öğrenciler, üniversitelerin nasıl ticarileştirileceği, şirketlere nasıl entegre edileceğinin tartışıldığı toplantıyı gayri meşru bulduklarını belirtti, "Çıkan kararları tanımayacağız" dedi.

Açıklamada, "Toplantının kapıları, 4 Aralık'ta Dolmabahçe'de yapılan ve öğrenci protestolarının polis şiddetiyle bastırıldığı YÖK toplantısı gibi yine üniversitelerin asıl bileşenleri olan öğrencilere kapalı. Katılmak isteyen akademisyenlerden ise 250 TL'lik giriş ücreti isteniyor" denildi.

Genç-Sen üyeleri, öğrencilerin olmadığı, sermayedarlar ve işverenlerin çıkarına yapılması planlanan değişikliklerin tartışıldığı bu kongreyi tanımadıklarını öncesinde de açıklamıştı. "Üniversitelerin YÖK'ün boyunduruğundan çıkartılıp, özerk demokratik üniversite modelinin oluşturulması için mücadele ediyoruz" diyen Genç-Sen'li öğrenciler bu sebeplerden kaynaklı eylemlerini toplantının yapıldığı Swiss Otel önünde yapmak istemişti.

Çatışma başlamadan önce açıklamalarını yapıp Maçka Parkı önünden ayrılan Eğitim-Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi ve TKP'li öğrenciler, açıklamalarında "AKP iktidarının ve neoliberal reform çığırtkanlarının yapmak istedikleri şey YÖK'ü gerçekten kaldırmak değil, YÖK'leri çoğaltmak, her üniversitede bir YÖK yaratmaktır" ifadeleri yer alıyor.

'Yeni Arayışlar ve Sorunlar' başlığı ile toplanan kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in yanı sıra, Dünya Bankası Eğitim Direktörü Prof. Dr. Jamil Salmi, Türk ve yabancı sermayedarlar, biliminsanlarından oluşan yaklaşık 800 kişi katılıyor.

YÖK, 4 Aralık 2010'da yine üniversitelerin asıl bileşenlerinin olmadığı bir toplantı yapmıştı. Dolmabahçe'de bugünkünü aratmayan polis şiddetinin yaşandığı olaylarda çok sayıda genç yaralanmış ve gözaltına alınmıştı. Polisin hamile bir gencin karnına tekmelerle vurması nedeniyle genç kadın bebeğini düşürmüştü.

ETHA