Şilili üniversiteliyle öğrenci hareketi üzerine (Röportaj)

Şili’de yaklaşık altı aydır devam eden öğrenci eylemleri, hükümeti köşeye sıkıştıracak güce ulaşmış durumda; bugüne kadar iki eğitim bakanı istifa etmek zorunda kaldı. Hükümet öğrencilerle masaya oturarak, öğrencilerin “paralı eğitim” uygulamalarına karşı öfkesini dindirmeye çalışsa da öğrenci hareketi güçlenerek yoluna devam ediyor.

DemokratikUniversite.Net, Şili’nin Concepcion Üniversitesi’nde önümüzdeki günlerde gerçekleşecek öğrenci temsilciliği seçimlerinde Nueva Unidad Estudiantil (Yeni Öğrenci Birimi) olarak başkanlığa aday olan Azaam Ignacio Ly Gatica’yla röportaj gerçekleştirdi.




Şili’de yaklaşık altı aydır devam eden öğrenci eylemleri, iki eğitim bakanının istifa etmesine neden oldu. Bu sürecin nasıl devam edeceğini düşünüyorsunuz?
Sebastián Piñera’nın hükümeti akıllıca bir hamle yaparak, politik etkiler olmaksızın eğitim bakanlığında değişim yapmış gibi gözükmeye çalıştı. Ancak her türlü uluslararası çalışmalarla teknokratik model savunucularını eğitim sistemine doldurarak, daha az bilimsel eğitimde ısrar ediyor. Şili’de bir kere halka hizmet, eğitim, devlet gibi konular üzerindeki politik tartışmaların fitili ateşlendi. Bu tartışmaların gelişerek devam etmesi sonucu yeni bir ekonomist bakan göreve getirilmek zorunda kalındı. Çözülmemiş sorunların ve tartışmaların varlığı devam ettiği sürece, daha az veya daha çok para üzerinden yeni bakanın geliştirdiği söylemler altta yatan problemleri çözmeyecek, dahası bakan demokrasi, şeffaflık, denetim ve üniversitelere erişim gibi geçen yıl devletin verdiği sözlerin uygulanabilmesinde daha az yetkiye sahip hatta yürütme görevine hiç sahip değil.

Camila Valejo özellikle Avrupa basınında “pop ikonuna” dönüştürülmeye çalışıldı. Camila’nın seçimleri kaybetmesinde Camila üzerinden yapılan haberlerin etkisi olmuş mudur?
Ezilen ve susturulmaya çalışılanların desteğini alarak Şili Üniversitesi’nin seçimlerini kazanan Camila Valejo, birçok kesimin desteğiyle başkan oldu. Valejo bu açıdan kendini kanıtlamıştır. O hala popüler ve güçlü bir politik yüzdür. Ayrıca Şili Kamu Araştırmaları Merkezi (CEP) tarafından yapılan ankette Vallejo, Şili halkının % 44’ünün desteğine sahip olduğu çıktı, bu desteğin sadece % 28’i ile başkan seçilebiliniyor. Anket sonuçları da Camila’nın Şilililer için hala büyük bir lider olarak sahiplenildiğini gösteriyor.

Eylemlere hazırlanırken öğrencilerin katılımını sağlamak adına ne gibi araçlar kullanıyorsunuz? Facebook, twitter bunun neresinde?
Kuşkusuz bu yıl için sosyal ağlar büyük örgütsel araçlar olmuştur. Kitlesel seferberliğin korunabilmesi, devletin politikalarının teşhir edilmesi ve geniş kesimlere duyurulmasında her türlü iletişim aracına ihtiyaç duyulacaktır. Şili medyası, şuan ki hükümet döneminde sermaye sınıfı için fonksiyoneldir. Bu nedenle toplumsal harekete olan desteği artırmak ve çağrıda bulunmak adına alternatif yöntemlerin geliştirilmesi çok gereklidir.

CONFECH (Şili Öğrencileri Konfederasyonu) içerisinde liberter anarşist ve J.J.C.C (Şili Komünist Gençlik Birliği) iki etkili grup olarak göze çarpıyor. Bu iki grubun CONFECH içerisindeki etkinliği nedir?
Geçen yıl boyunca CONFECH içerisinde anarşistlerin etkisi yoktu. Bence bu yıl da farklı olmayacak. Çünkü onlar sadece oportünistlerin hareketleri. CONFECH büyük bir yapı olarak farklı farklı politik yaklaşımları içinde barındırıyor. Bu yapılardan biri olan anarşistleri bir arada tutan yaklaşım ise “siyasi partilere” karşı olmalarıdır. Onlar Şili'de çocukça ve belirsiz bir "siyasi sınıf" olarak adlandırılıyor. J.J.C.C'ye gelince, ilk etapta hareketin gelişiminde J.J.C.C'nin yeterince etkisi oldu. Fakat anti-komünist propaganda J.J.C.C'li öğrenciler üzerinde adeta kademeli olarak bir abluka yarattı. Bu nedenle hareket net bir politik yöne sahip olmamakla birlikte aktif bir mücadele ve tartışma süreci sonucunda dönüştürülebilir durumda.

Siz de Nueva Unidad Estudiantil (Yeni Öğrenci Birimi) Lista C olarak kendi üniversitenizde başkanlığa aday oldunuz. Şili öğrenci hareketinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Ne gibi politikalar izlemeyi düşünüyorsunuz?
Hareketin geleceği öğrencilerin seslerini yükseltebilmelerine ve siyasal olgunluğa bağlıdır. Geçtiğimiz yıl tüm sendikaların önemini bir kez daha anladık. Buradan yola çıkarak bu yıl için bir plana sahibiz. İşçiler öğrenciler öğretmenler ve birçok kesimin geniş toplumsal ve sosyal kurumlarıyla koordinasyon şeklinde bir federasyon kurulmasını öneriyoruz. Bununla birlikte toplumsal ve siyasal baskı her konuya dair parlamento ve/veya devlet başkanının yasal düzenlemeler yapmak zorunda kalması için daha etkili olacaktır. Öğrenciler yalnızca eğitim sorunlarıyla yetinemez. Eğitim sorunlarıyla birlikte halk sağlığı, vergi reformu, çevre, yerli halklar, demokrasi ve Şili Anayasa'sının değiştirilmesi yani Şili'nin dönüşümü mücadelesi öğrencilerinde mücadelesidir.

Son olarak, halkların mücadelesine yaşamlarını adayan Türkiye'den yüzlerce öğrenci tutsağa büyük bir selam ve destek mesajlarımızı yolluyorum. Güçlenerek ilerleyebilmemiz için ezilenler üzerindeki devlet baskısını daha fazla ifşa etmeliyiz. Çünkü "Onlar çiçekleri kesebilirler ama baharın gelişini durduramazlar"

Röportaj ve çeviri: DemokratikUniversite.Net