Boğaziçi Üniversitesinde, öğrencilerin tüm tepkilerine rağmen açılan Starbucks Cafe öğrenciler tarafından işgal edildi. Kafeteryaya giren öğrenciler çalışmayı durdururken evlerinden getirdikleri yiyecekleri ve içecekleri masalara koyarak eylem başlattı.

 

Boğaziçi Üniversitesinin ticarethaneleşme sürecinin bir ayağını daha tamamlayarak Güney Kampüse Starbucks açılmasına izin vermesi, öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrenciler yaptıkları yürüyüşün ardından kafeyi işgal etti.

 

ÜNİVERSİTE PAZAR HALİNE GELDİ

 

Bugün saat 14.00’de Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsünde bulunan kütüphane önünde toplanan öğrenciler, önce rektörlük binasına yürüdü. Rektörlüğün önünde yapılan açıklamada “Akbank, Garanti, Finansbank, Vodafone ve kahveye doymayan kampüsümüzde Illy, Robert’s Coffee, Donkin’ Donuts ve son olarak da Starbucks. Okulun küresel şirketlere açılmasıyla birlikte kampüs çokuluslu firmaların ticari faaliyetlerini yürütebildiği bir pazar haline geldi” denildi.

 

Açıklamanın ardından Starbucks’a yürüyen öğrenciler, “Okulumuza yerleşiyoruz” sloganıyla yaptıkları yemekleri kafenin mutfağında dağıtmaya başladı. Müzikleriyle ve tartışmalarıyla Starbucks’ta kalmaya devam eden öğrencilere akademisyenler de destek verdi.

 

İşgalden mesaj:

 

06.12.2011 Saat 18.00

 

Öğlenden beri Starbucks'tayız. Kalabalık ve hızlı bir giriş yaptık. Şarkılarla, danslarla ilk saatler geçti. Bir yandan da aldığımız toplantılarla yemek ve su gibi ihtiyaçlarımızı gidermek üzere çözümler bulduk. Çayımızı demledik, evden getirdiğimiz kekler börekler eşliğinde sohbetimize çekildik.

 

Zaten derdimiz karnımızı doyuramamak olduğundan burada geceyi geçirirken karın doyurma çabamız da meselenin temelini oluşturuyor. Beraber ne yapabiliriz diye düşünürken en azından bizi bir süreliğine idare edecek destek pideler ve börekler geldi dışarıdan.

 

Gecenin ilerleyen saatlerinde photoshop atölyesi yapmak, film izlemek ve çorba kaynatmak planlarıyla hep beraber müzik dinliyoruz şu an.

 

Ancak rektörden de bir haber geldi. paylaşmamak olmaz. Burada olduğumuzu biliyor. Bu çok sevindirici. Ama neden burada olduğumuzu hala anlatamamış olmak bizi çok üzdü. Biz de diyoruz ki rektör buraya gelse keşke biz de anlatsak. Kendisi buyurmuş ki biz burada pizza yiyormuşuz. Herhalde kendi getirdiğimiz ya da yaptığımız yemekleri yiyeceğiz, Starbucks'ta satılanları değil. Ama çok önemliyse pizza yemediğimizi söyleyelim. Bir de burada yemek yemememizi buyurmuş, herhalde halen bir kantinin içinde olduğumuzun farkında değil.

 

Herhalde şu anda burada oluşumuzla rahatsız ettiklerimiz, "saat 17.42. öğrenci kır pidesini ısırdı. saat 17.43 hala çiğniyor" filan gibi raporlar tutuyorlar.

 

Şu anda yeni bir toplantıya başlıyoruz.

 

Starbucks'tan canlı yayınımız devam edecek.

 

REKTÖRDEN SORUŞTURMA TEHDİDİ

 

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, öğrencilere üç güvenlik görevlisi gönderip eylemi bitirmelerini istedi, aksi takdirde eylemciler hakkında soruşturma açacağı uyarısında bulundu.

 

TUTUKLULARA DESTEK

 

Starbucks işgalini sürdüren öğrenciler ise, tutuklu öğrencilere destek gönderdi.

 

"Sermaye defol, üniversiteler bizimdir", "Yerleşiyoruz, kampüsümüze yerleşiyoruz" sloganlarıyla Starbucks'ı işgal eden öğrenciler, tutuklu öğrencilere de "selam" gönderdi.

 

Taksim Meydanı'nda dün akşam tutuklu öğrencilere destek için yapılan eyleme işgal nedeniyle katılamadıklarını bildiren öğrenciler, "Meydan'daki ve cezaevindeki arkadaşlarımızın yanındayız" dediler.

 

Gelişmeler buradan takip edilebilir: http://starbuckssenligi.blogspot.com/