Seçtiğiniz bölüm yolunuzu açmalı

Öncelikle öğrenci ve velinin şunu bilmesi gerekiyor: ÖSS tercihleri okunmak istenen bölüm-şehir-üniversite göz önüne alınarak değil yapılmak istenen meslek düşünülerek yapılmalı.

ÖSS tercihi bölüm tercihi değil, meslek tercihidir. Örneğin fen-edebiyat fakültesini seçen bir öğrenci mezuniyetten sonra iktisadi idari bilimler alanında çalışamaz ve bu fakülte mezunlarının girdiği sınavlara giremez.

İdealinizdeki bölüm ya da üniversite yoktur, idealinizdeki meslek vardır. Seçeceğiniz bölümün idealinizdeki mesleğe gidişte bir engel olmaması ve olabildiğince yolunuzu açması esas olan.

Mezuniyetten sonra girilecek birtakım özel ve kamu sınavları olacağı gibi adaylardan birtakım nitelikleri de edinmiş olmaları beklenecek. Gençlerin kendini mesleki yolculuğunda nelerin beklediğini bilmesi ve hazırlıklı olması gerekiyor.

Tercih sürecinde öğrenci iki boyutlu bir araştırma yapmalı. Birincisi kendi ilgi ve yeteneklerini tanımaya dair olmalı. Ben hayatta ne yapmak istiyorum, hangi mesleği yapabilirim, altından kalkabilir miyim gibi bir sürü soruya somut cevaplar aramalı. İkinci araştırma ise yapmak istediği meslek veya mesleklere dair.

Ölü tercih yapmayın

ÖSS sonuçlarında sadece öğrencilerin tercih yapabileceği puan türleri bulunacak. Kendilerini ilgilendirmeyen ya da yeterli sayıda soru veya test cevaplamadıkları alanların puanları hesaplanmayacak.

2008 tercihleri için esas olan bilgiler, yayımlanacak olan 2008 Tercih Kılavuzu'ndaki bilgiler. Kılavuz dikkatle incelenmeli.

Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşullar mutlaka okunmalı.

Gitmeyi düşünmediğiniz bölümleri tercih etmeyin. Kayıt yaptırmasanız bile yerleştirildiğiniz bölümlerden dolayı ertesi yıl ağırlıklı ortaöğretim başarı puanınız yüzde 50 oranında düşecektir.

Tercih edeceğiniz bölümün yeni sistemde hangi puan türüne dahil olduğuna dikkat edin ve o türdeki puanınızı göz önüne alarak tercihinizi yapın.

Sadece istediğiniz bölümlerden oluşan tercih listenizi yüksek puanlı olandan düşük puana doğru sıralayın. Siz daha düşük puanlı bir bölümü istiyorsanız sadece onu üste yazmanız gerekir. Bu halde istemediğiniz yüksek puanlı bir yeri sırf puanınız yettiği için yazmanızın bir anlamı yok.

Ölü tercih yaparak tercih hakkınızı eksiltmeyin. Bir tercihi kendinden daha yüksek puanlı bir bölümün üzerine yazmak ölü tercih yapmak anlamına geliyor.

Ailenize ve çevrenize danışın. Ancak son karar sizin olsun.

Mutlaka bir uzmandan yardım alın. Değişen sistem nedeniyle bu yıl tercih hatalarının fazla olması beklenmektedir. Fakat uzmanın tercihlerinizi sizin için yapmasını beklemeyin. Uzmanın yanına ön hazırlık yaparak gerekli kontrolleri yaptırmak ve aklınıza takılanları sormak için gidin.

Seçtiğiniz üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs durumuna dikkat edin.

Yeni açılan bölümlere önem verin ve iyi inceleyin.

Tercih listenizi teslim etmeden bir fotokopisini alın.

Tercihlerinizi yaparken sakın bunları yapmayın:

Sadece puana bakılarak tercih yapılmaz. 

Sadece sıralamaya bakılarak tercih yapılmaz. 

Sadece arkadaş için tercih yapılmaz. 

Sadece mesleğin saygınlığından dolayı tercih yapılmaz. 

Sadece üniversite adı için tercih yapılmaz. 

Sadece bölüm adı için tercih yapılmaz. 

Sadece şehir için tercih yapılmaz. 

Sadece yabancı dille eğitim yaptığı için tercih yapılmaz. 

Sadece açıkta kalmamak için tercih yapılmaz