Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), tutuklu öğrencilerin sadece devam koşulunu sağladıkları derslerin sınavlarına girebileceği kararı nedeniyle İstanbul Üniversitesi'nin tutuklu öğrencileri final sınavlarına giremedi.

Üniversitede 2001 yılından beri süren, cezaevindeki öğrencilerin sınavlara girmesi yasağı bu dönem başında ortadan kaldırılmıştı. Sınava giriş talebi reddedilen öğrencilerin avukatları konuyu yargıya taşıdı.

2001'DEN 2012'YE DEK SÜREN SINAV YASAĞI

İstanbul Üniversitesi'ndeki tutuklu ve hükümlü öğrenciler 2001 yılında dek sınavlara girebiliyorlardı. Bu durum, Üniversite Yönetim Kurulu'nun cezaevindeki öğrencilerin sınavlara sokulmaması ve tahliye oluncaya dek kayıtlarının dondurulması kararıyla bozuldu.

Bu karar üzerine bazı öğrenciler yargı yoluna gitti. Danıştay, 2003'te öğrencilerin sınavlara girebileceği yönünde karar verdi. Ancak Danıştay kararına rağmen cezaevindeki öğrencilerin sınavlara girmesi yasağı 2012'ye dek devam etti.

11 YIL SONRA İLK SINAV

Bir grup öğretim görevlisinin girişimiyle, Üniversite Yönetim Kurulu Mayıs 2012'de cezaevindeki öğrencilerin sınavlara alınmasına ilişkin karar aldı. Rektörlük, tüm fakültelere gönderdiği bu kararla tutuklu öğrencilerin sınavlara alınmasını istedi.

Rektörlüğün bu talebini Edebiyat ve Hukuk Fakültesi dışındaki tüm fakülteler kabul etti. Talebi kabul eden fakülteler, öğrencilerin kayıt yapmalarına ve vize sınavlarına girmelerine izin verdi. Bu fakültelerin öğrencileri 2012-2013 güz döneminde kayıt yaptırıp vize sınavlarına girebildi. Öğrenciler sınava girmek için cezaevinden sevk ücreti olarak 2000 TL ödedi.

YÖK KARARIYLA GERİ GELEN SINAV YASAĞI

İstanbul Üniversitesi'nde 11 yıldan sonra ortadan kalkan yasak, 2012 yılında gelen YÖK kararı ile tekrar başladı. Tutuklu bir Hukuk Fakültesi öğrencisi sınava girmek için başvuru yaptı. Fakülte, yönetmelikte yer alan devam zorunluluğunun tutuklu öğrencilere uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin Rektörlük'ten bilgi istedi. Rektörlük de konuyu YÖK'e sordu.

YÖK 12 Aralık 2012 tarihli kararında, tutuklu öğrencilerin sadece tutuklanmadan önce devam koşulunu sağladıkları derslerin sınavlarına girebileceğini belirtti. Rektörlük bu kararı tüm fakültelere gönderdi. Bunun üzerine diğer fakülteler de tutuklu öğrencileri sınavlara almayı reddetti. Öğrenciler güz dönemi final sınavlarına giremedi.

Sınava giriş talebi reddedilen Hukuk Fakültesi'nden iki öğrencinin avukatı yürütmesinin durdurulması isteğiyle bu kararı idare mahkemesine götürdü. Kaydı kabul edilen ancak vize sınavına girme talebi reddedilen bir Edebiyat Fakültesi öğrencisi de idare mahkemesine başvurmak için hazırlanıyor. (bianet)