Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temel bilim programlarına dair açıklamalarının “Temel bilimlerin kapatılması” şeklinde haberleştirilmesi üzerine “temel bilimleri kapatmıyoruz, güçlendiriyoruz” açıklaması yaptı.

YÖK, “Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle, temel bilimleri tercih edecek öğrencilerimiz, ileride bu tercihlerinin kendileri için çok doğru olduğunu göreceklerdir. Böyle bir düşüncenin paylaşıldığı açıklamanın temel bilimler programlarına yönelik bir kapatma şeklinde yorumlanmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.

YÖK BAŞKANI: PROGRAM SAYISINI 145'E DÜŞÜRDÜK 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç 26 Nisan’daki açıklamasında son yıllarda boş kontenjanlarla gündemde olan temel bilimler programlarına ilişkin çalışma başlattığını anlatmıştı.

"2010 yılından itibaren fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarına her yıl bir önceki yıl yerleşen sayısından daha düşük kontenjan verilmiş fakat bu tedbir işe yaramamış ve düşürülen kontenjana rağmen yine boş kontenjanlar oluşmuştur” diyen Saraç “Bu program mezunlarına yönelik yeni istihdam alanlarının tanımlanması da dahil bir dizi düzenleme icap ediyor. Buna da çalışıyoruz” diye konuşmuştu.

Saraç, 2015 yılı için öğrenci kontenjanı verilmeyecek programları şöyle anlatmıştı:

"2015 yılı için, 2014’te 11'den az öğrenci kaydolan devlet üniversitelerindeki programlara öğrenci kontenjanının verilmemesi planlanmıştır.

"Dolayısıyla, devlet üniversitelerinden 22 üniversitenin biyoloji programına, 31 üniversitenin fizik programına, 36 üniversitenin kimya programına, 7 üniversitenin matematik programına öğrenci kontenjanı verilmeyecek. Geçen sene öğrenci kontenjanı verilen bu programların sayısı 241 iken, bu sene bu sayıyı 145’e düşürdük."

“Öğrenci kontenjanı verilmeyen bölümlerin öğretim üyelerinin, zaman içinde kendilerinin ve kurumlarının da görüşleri alınarak, onlarla istişareyle kendi üniversitelerinde, ilişkili başka alanlara veya programlara kaydırılmaları, eğitim dışı araştırma projelerinde kendilerinden yararlanılması gibi seçeneklerimiz gündemde. Bu bölümlerdeki hocalarımız bilim hayatımız için çok önemli.”

YÖK: NİTELİKLİ EĞİTİM İMKANI ORTAYA ÇIKACAK 

Saraç’ın açıklamalarının “Temel bilimler kapanıyor” şeklinde haberleştirilmesinin ardından YÖK’ten bugün yapılan yazılı açıklamada “Bu programların tamamen kapatılacağı şeklinde yapılan haber ve yorumlar doğru değildir” dendi.                              

YÖK, bu konudaki çalışmalarını şöyle aktardı:

“Yeni kurulan ve temel bilim alanları henüz gelişmemiş olan üniversitelerin, öğrenciler tarafından tercih edilmemesi nedeniyle Fizik, Kimya, Biyoloji vb. programlarının boş kalması üzerine, başkanlığımızca ‘gelişmiş üniversitelerin temel bilim programlarının kapasitelerinin artırılması suretiyle temel bilim programlarının güçlendirilmesi’ kararı alınmıştır.

“ODTÜ, Hacettepe, İstanbul vb. gelişmiş üniversitelerdeki temel bilimler programları tamamen dolu iken yeni kurulan ve gelişmekte olan bazı üniversitelerimizin bu bölümleri boş kalmıştır.

“Almış olduğumuz karar neticesinde Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik gibi alanlarda öğretim görmek isteyen öğrencilerin, kapasiteleri artırılan gelişmiş üniversitelerde eğitim alabilme imkânı sağlanmıştır. Böylece bu alanlarda daha nitelikli eğitim alabilme imkanı da ortaya çıkacaktır.

“Eş zamanlı olarak bu sene temel bilimler programlarını teşvik için yeni istihdam imkanları tanımlamak da dahil bir takım düzenlemeler de gündeme alınmıştır.”

(Bianet)