Yeditepe Üniversitesi'nden homofobi karşıtı öğrenciler, okul yönetimine "LGBTİ görünürlüğü ve örgütlenmesi rahatsızlık yaratıyor ve üniversite kurumlarınca çeşitli sansür kısıtlama ve engellemelere takılıyor" diye tepki gösterdi.

Yeditepe Üniversitesi'nde okuyan homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler yaptıkları açıklamada, okul yönetiminin sansür, akademik çalışmaların engellenmesi, örgütlenme özgürlüğüne saldırı gibi uygulamalara başvurduğunu belirtti.

Yeditepe Üniversitesi’nden homofobi ve transfobi karşıtı öğrenciler okul yönetiminin ard arda gelen homofobik ve transfobik tutumlarına ilişkin bir yazı hazırladı.

Açıklamada, “Yeditepe Üniversitesi LGBTİ ve LGBTİ dostu öğrencileri olarak okulumuzda uzun süredir ard arda gelen homofobik ve transfobik olaylar yüzünden rahatsız olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Okulumuzda LGBTİ’ler olmasına rağmen LGBTİ görünürlüğü ve örgütlenmesi rahatsızlık yaratıyor ve üniversite kurumlarınca çeşitli sansür kısıtlama ve engellemelere takılıyor" denildi.

'LGBTİ KULÜBÜ OKULUN ÜNÜNE ZARAR VERİR'

Öğrenciler, şunları anlattı: "Yurtdışında birçok üniversitede LGBTİ toplulukları ve kulüpleri mevcut olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli üniversitelerde LGBTİ kulüpleri var. Ne var ki Yeditepe Üniversitesi’nde LGBTİ kulübü fikri rahatsızlık yaratmaktadır. Kulüplerle sorumlu yetkililere gidildiğinde toplumsal cinsiyet çalışmalarına yönelik bir kulüp kurulmak istendiğinde verilen dilekçe sürüncemede bırakılmış; okulda bu tür oluşumların rahatsızlık yaratabileceği belirtilmiş ve okulun ününe zarar getirebileceği söylenmiştir.

Aynı zamanda bu konuda akademik çalışma yapılamayacağı iddia edilmiştir. Halbuki tüzüğümüz, faaliyet raporumuz, yapmak istediğimiz konferanslar ve etkinlikler belirliydi ancak bunlar incelemeye dahi değer görülmedi. Bize söylenen başvuru dönemleri sürekli ileri tarihlere atıldı ancak bu süreçte başka kulüplerin kısa sürede kurulmasına izin verildi. Üstelik bize söylenen tarihe göre yanlış olan zamanda kurulması da son derece dikkat çekiciydi. Bu da yetkililerin ne kadar keyfi ve homofobik olduklarının bir göstergesidir. Okulumuzda hala toplumsal cinsiyet çalışmasına yönelik bir kulüp olmadığı gibi diğer kulüplerin de bu konudaki çalışmaları sansüre takılmaktadır."

ÇOK FAZLA CİNSEL KELİMESİ GEÇİYOR!

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Topluluğunun düzenlendiği “Cinsel Kimlik ve Cinsel Yönelim, Cinsellikle İlgili Mitler ve Yanlış Bilgiler” isimli konferansın da, "içerisinde çok fazla cinsel kelimesi barındırdığı" gerekçesiyle sansüre uğradığını duyuran öğrenciler, etkinliğin afişinin de “cinsel pozisyon” barındırdığı gerekçesiyle kabul edilmediğini bildirdi.

Yine tıp öğrencilerinin düzenleyeceği “LGBT-Tıp-Etik” konferansının da “LGBT üzerine bu kadar ayrıntılı konferans olamaz” diye okul yönetimince engellendiğini anlatan öğrenciler, film seçimlerinde de kısıtlamaya gidildiğine dikkat çekti:

"Sansürcü yaklaşım etkinliklerle sınırlı kalmamakta. Aldığımız duyumlara göre bazı kulüplerin göstermek istediği filmlerden eşcinsel temalı olanlar ayıklanmıştır. Eşcinsel ve transeksüel görünürlüğünden açık şekilde rahatsızlık duyulmakta ve 'genel ahlak' bekçiliği yapılmaktadır."

OKUL YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Öğrenciler, trans aktivist Asya Elmas’ın okullarına siyasi kimliği gerekçe gösterilerek alınmadığını da dile getirerek, yönetime seslendi: "Üniversiteler çağdışı, gerici, homofobik tavrından ne zaman vazgeçecek merak etmekteyiz. 'Rönesansı devam ettirdiğini' iddia eden bir üniversitede ifade ve örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanıp sansüre uğraması bir çelişkidir. Yeditepe Üniversitesi öğrencileri olarak okulumuzun bir an önce, LGBTİ’ye yönelik keyfi sansürcü ve homofobik tutumundan vazgeçmesini, öğrencilerine hiçbir ayrım gözetmeksizin eşitlikçi bir yaklaşım sergilemesini ve örgütlenmemize ket vurmamasını istiyoruz." (ANF)