Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde faaliyet yürüten Sinema ve Düşün Topluluğu'na "Üniversitede Persepolis filmini gösteremezsiniz" denildi. Rektör yardımcısının gerekçe olarak önce "telif hakkı"nı gösterdi, daha sonra ise filmin diplomatik kriz yaratacağını savundu.

SoLPortal'da yer alan habere göre, AİBÜ'de yaklaşık 10 yıldır faaliyet gösteren Sinema ve Düşün Topluluğu bu hafta okulda gösterimini yapmak istedikleri Persepolis filmi için rektörlüğe bir dilekçe verdiler. Dilekçenin sonucunu öğrenmek için rektörlüğe giden topluluk üyeleri dilekçenin üzerine yazılmış "film ve film afişi hakkında görüşülecek" notu ile karşılaştılar.

"TELİF HAKKI VE AFİŞ SORUNU VAR"

Başvurularına net bir cevap almak için AİBÜ'nün yeni rektör yardımcısı Kenan Gümüştekin ile görüşen öğrencilere Gümüştekin "Filmi ben de inceledim. Ama sizin bu filmi gösterebilmeniz için öncelikle bana filmin telif hakkı ile ilgili bir sorununun olmadığına dair yazı getirmeniz gerekiyor." dedi.

Bunun üzerine topluluk üyeleri "Biz 10 yıldır üniversitede film gösterimi ve paneller düzenliyoruz ve şimdiye kadar sizin söylediklerinizi hiçbir rektör yardımcısından duymadık. Bizim faaliyet alanlarımızdan birisi okulda film gösterimi yapmak. Eğer bizim önümüze bu tür engeller çıkarırsanız topluluğumuzun çalışma yapması imkansız" şeklinde konuştular.

"FİLM DİPLOMATİK KRİZ YARATIR"

Daha sonra öğrencilere bir sorun daha olduğunu söyleyen Gümüştekin, "Afişin üzerine 'Küçük bir çocuğun gözünden adım adım karanlığa giden ülke İran' yazmışsınız. Bu bizim için sorun yaratır çünkü İran bizim komşumuz ve diplomatik ilişkilerimiz var" dedi.