Anadolu imam hatip liselerinde bu yıl okutulacak İslam Ahlakı kitabının medya ve bilişim adabı bölümünde “Kendi adını kullanmadığı durumlarda bile sorumlu davranmalı, yalan söylememeli, kötü sözleri yaymamalı” dendi. Gerçek hayatta haram kılınan her şeyin sanal hayatta da haram olduğu yazdı.

Karar'dan Erol Metin'in haberine göre, anadolu imam hatip liselerinde 2017-2018 eğitim öğretim yılında okutulacak 'İslam Ahlakı' ders kitabında sosyal medyaya yer verildi.

Kitapta, internet ve bilişim teknolojisinin bilgiye daha hızlı erişim konusunda katkı sağlamasına rağmen, bilginin doğruluğuna her zaman hizmet etmediğine dikkat çekildi.

Kitapta "Kötü amaçlı birçok yazılım ve virüsler, tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlar, kişilerin mahremiyetini açığa vuran kötü niyetli paylaşımlar gibi birçok faktör insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Sosyal ağlarda insanlar, temel hak ve hürriyetlerden olan özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal etmektedirler" dendi.

İnternetin son derece iyi bir seviyeye geldiği bu dönemde özellikle gençler arasında yaygın olan sosyal medya araçlarının bilinçli kullanılmadığının belirtildiği kitapta "Kitle iletişim araçlarını kullanırken zaman israfından kaçınmalıdır. İnsanın kendisine, ailesine ve en önemlisi Allah'a karşı sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır. Sanal ortamda gereksiz geçirilen vaktin, sorumlulukları yerine getirmeye engel olmamasına dikkat edilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Kitapta, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlara dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Sanal dünyada söylediği sözlerin de hesabını vereceğini unutmamalıdır. Kendi adını kullanmadığı durumlarda bile sorumlu davranmalı, yalan söylememeli, kötü sözleri yaymamalı, sanal dedikodular yapmamalıdır. Allah'ın gerçek hayatta haram kıldığı her şeyin sanal hayatta da haram olduğunu bilmelidir. Cinsellik, alkol, şiddet içerikli yayınlardan uzak durmalıdır."

Kitapta ayrıca, "Her paylaşımın Allah katında silinmediği unutulmamalıdır. Başkalarının bilgilerine izinsiz bir şekilde ulaşmaya çalışmak, işletim sistemlerine girmek kul hakkı ihlalidir. Bunun bir tür ‘meskene tecavüz' olduğunu unutmamak gerekir. Sosyal ortamda gereksiz mesajlar göndermek ve insanları rahatsız etmek de aynı şekilde kul hakkına girer." ifadelerine yer verildi.