11 gündür abluka altında bulunan ve 3 mahallede sokağa çıkma yasağının uygulandığı Silvan'da 8 bin öğrenci eğitimden mahrum kaldı. Çatışmalar nedeniyle öğrencilerin evlerinden bile çıkamadığını söyleyen Eğitim-Sen Silvan Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, "Yaz tatilinden bu yana doğru düzgün eğitim veremiyoruz" dedi.

Silvan'da sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar devam ederken, öğrenciler de bu durumdan olumsuz etkilendi. Çatışmalar nedeniyle ailelerin büyük bölümünün çocuklarını okula göndermeyince sınıflar boş kaldı. Eğitim-Sen Silvan Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, yasaklı 3 mahalledeki yaklaşık 8 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını belirterek, "Öğrenciler çatışma ortamından dolayı okula gelmiyor. Bazı okulların sınıfları tamamen boş. Bazısında ise sınıflar yarı yarıya dolu" dedi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde valilik tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı 11'nci gününde devam ediyor. Çatışmaların 3 mahallede devam etmesi nedeniyle vatandaşların ilçeden göç etmeleri sürerken, bu durum Silvan'daki binlerce öğrencinin eğitimini de olumsuz etkiliyor.

Yasak nedeniyle 3 mahalledeki Silvan İmam Hatip Lisesi, Silvan Anaokulu, Kız Meslek Lisesi, İmam Hatip Kız Meslek Lisesi, Hassuni Ana Okulu, Milli Egemenlik İlkokulu, Ziya Gökalp Kız İmam Hatip Lisesi, Fevzi Çakmak İlkokulunda 11 gündür eğitim verilemezken, 3 mahalleden öğrencilerin başka okullara taşınması da soruna çözüm olamıyor.

Sokağa çıkma yasağının bulunduğu 3 mahalledeki okullardan bazısının çatışmalar sırasında tahrip olduğu belirtilirken, ilçenin yasaklı olmayan semtlerindeki okullara giden öğrenci sayısı da çatışmalar nedeniyle sürekli azalıyor. Yasağın bulunmadığı semtlerdeki okulların sınıfları, ailelerin can güvenliği nedeniyle çocuklarını göndermemesi nedeniyle yarı yarıya ancak doluyor.

KORKUDAN ÖĞRENCİLER OKULA GELMİYOR, SINIFLAR BOŞ

Radikal’de yer alan habere göre, Silvan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Şirin Acır, Silvan'daki durumun son 11 günle sınırlı olmadığını, durumun 4 aydır aynı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yaz tatilinden bu yana doğru düzgün eğitim veremiyoruz. Bizim çalıştığımız okul Tekel mahallesinde. Geçici bir süre için buraya taşındık. Fakat öğrencilerimiz orada olduğu için gelemiyorlar. Çatışma ortamı olduğu için gelemiyorlar. 3 ayı aşkındır biz burada eğitim veremiyoruz. Okul resmiyette açık. Öğretmenler geliyor ancak eğitim verme sıkıntısı yaşıyoruz. Yasağın olduğu 3 mahallede yaklaşık 7-8 bin öğrenci eğitim öğretimden mahrum kalıyor. 8 okulda eğitim öğretimden mahrum. Onların da bir kısmını taşıma yoluyla halletmeye çalıştılar. Ama, bu geçici bir çözüm. Çünkü öğrenciler çatışma ortamında okula gelmiyor. Sadece yasaklı olan 3 mahallede bu sıkıntı yaşanmıyor. Genelde ilçedeki bütün öğrencilerde sıkıntıya uğruyor. Bu 3 mahalle dışında kalan okullardaki öğrenci sayısı da yarı yarıya düşmüş durumda. Bir tedirginlik var. Çünkü yüksek çatılarda keskin nişancılar var. Aileler sıkıntılı ve çocuklarının can güvenliği olmadığı gerekçesiyle okula göndermiyorlar. Ailelerin büyük bölümü de çocuklarıyla birlikte göç etti. Göçler hızlı bir şekilde artarak devam ediyor. Göç tabiiki öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatına da yansıyor. Çatışmalar sırasında bazı okullarında tahrip olduğunu duyduk."