Savcı, "terör örgütü üyesi" olduğu suçlamasıyla tutuklanan ve ardından tahliye edilen Fransa vatandaşı üniversite öğrencisinin 21 yıla kadar hapsini istedi.

"Erasmus" programı kapsamında bir yıllık eğitim için Fransa'dan Eskişehir'e gelen ve bir örgüt operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanan, ardından serbest bırakılan üniversite öğrencisinin yargılanmasına devam edildi.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI DEVAM EDİYOR

Savcı, mütalaasında sanık Sevil Sevimli'ye 21 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep ederken, mahkeme, yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verdi.

Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasına, Eskişehir'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp "3. Yargı Paketi" kapsamında 7 Ağustos'ta salıverilen üniversite öğrencisi Sevil Sevimli ile sanıkların avukatları katıldı.

DURUŞMAYA FRANSIZ SİYASETÇİLERİ VE BÜROKRATLARI DA KATILDI

Duruşmaya ayrıca, Fransa İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Francoise Pontois, Fransız Komünist Partisi (PCF) delegasyon sorumlusu Dominique Torre, Fransa Fahri Konsolosu Mehmet Erbak, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik ile sanıkların yakınları katıldı.

21 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Fransa'da oturan Türkiye vatandaşı Sevil Sevimli, duruşmada sessizliğini korudu.

Duruşmada mütalaasını veren savcı, tutuksuz sanıklar Sevil Sevimli, Burcu A, Ceren C, Kezban Y. ve Seren Ö'nün "silahlı örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından toplam 21 yıla kadar hapsini talep etti. Savcı ayrıca diğer tutuksuz sanık Mustafa E.H'nin üzerine atılı suçlar hakkında inandırıcı delil bulunamadığından beraatını talep etti.

Sevil Sevimli'nin avukatı İnayet Aksu, müvekkilinin eğitiminin devam etmesi için yurt dışına çıkış yasağının kaldırılarak, onu mağdur etmeyecek bir başka adli kontrol kararının verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının devamına karar vererek, duruşmayı karar için erteledi.

"HAPİSHANEDE TUTSAKTIK, ŞİMDİ YİNE TUTSAĞIM. ÇÜNKÜ AİLEM FRANSA'DA"

Sanık Sevil Sevimli, duruşma çıkışı basın mensuplarına şunları söyledi:

"Evet ben solcuyum, evet ben sosyalistim. Bunu da kaçınmadan söylüyorum. Bu benim düşüncem. Eşitliği ve demokrasiyi savunuyorum. Bugün sadece bana değil birçok gence terörist deniliyor, sırf Grup Yorum konserine gittiğimiz için. Bu da gayet yasal bir şey. Yüzlerce genç, emekçi, memur, sendikacı, aydın, gazeteci hapishanelerde tutsak ediliyor. Tutuklu değiller, tutsaklar maalesef. Bize terörist deniliyor ama biz gerçek teröristlerin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz."

Eğitiminin bitme durumuna geldiğini ifade eden Sevil Sevimli, bu konuda başka söyleyecek bir şeyinin olmadığını vurgulayarak, "Hapishanede tutsaktık, şimdi yine tutsağım. Çünkü ailem Fransa'da. Orada üniversiteye gidiyordum. Sonuçta ben yine tutsağım. Baskılarla yıldırmak istiyorlar" şeklinde konuştu.

"İDDİANAMEDE 'ÖRGÜT YÖNETİCİSİ', SAVCI 'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' SUÇUNDAN..."

Sanığın avukatı Aksu ise müvekkili hakkında toplamda 22 yıldan fazla hapis cezası istendiğini ifade ederek, "İddianamede, müvekkilimin daha önce örgüt yöneticisi olduğu belirtiliyordu. Fakat bugün savcı, müvekkilimin örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını talep etti" diye konuştu.

OLAY

"Erasmus" programı öğrenci değişimi kapsamında bir yıllığına Fransa'dan Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne gelen  Sevil Sevimli, Eskişehir'de 9 Mayıs'ta yapılan DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alınmış, tutuklanan Sevil Sevimli ve diğer arkadaşları, "3. Yargı Paketi" kapsamında 7  Ağustos'ta serbest bırakılmış ve dosyaları Bursa'ya gönderilmişti.

Sevil Sevimli, "örgüt yöneticiliği ve propaganda yapmak" diğer sanıklar ise "örgüte üye olmak ve propaganda yapmak suçundan" yargılanıyor.