Eğitim Sen orta öğretime geçişte uygulanacak yeni sistemi eleştirdi.

Zorunlu din dersinin orta öğretime geçişteki merkezi sınavlar arasına alınmasını kabul edilemez olarak niteledi.

“MEB, tıpkı 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, ortaöğretime geçiş sisteminde zorunlu din dersini merkezi yazılılar arasına almıştır. Böylesine dayatmacı bir yaklaşımın öğrencilerin dini inancı, mezhebi ya da dünya görüşüne bakmaksızın hayata geçirilmesi kabul edilemez.”

Eğitim Sen’in son açıklamasında eğitim sistemine dair getirdiği eleştiriler ana hatlarıyla şöyle:

- SBS sistemini değiştirmek sorunu çözmeyecek. Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “işlevsel, sürdürülebilir, esnek, sınav kaygısını azaltan, okulun ve öğretmenin etkisinin artıracağı bir sistem” olarak tanımladığı sınav sisteminin aksine sonuçlar üretecek.

- Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesine ve mevcut Anadolu ve Fen liselerinin kontenjanlarının artırılmasına rağmen açıkta kalan 574 bin öğrenci için seçenekler sınırlı.

“Öğrenciler ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurulan ve bir nevi ‘ikna odası’ gibi işlev gören komisyonlar tarafından özellikle meslek lisesi ve imam hatip liselerine yönlendirilmeye çalışılıyorlar.

“Bu seçeneksizlik karşısında düz lise talebini dile getirenler ise bürokratik zorluklar ve uzak okul tehditleriyle yıldırılmaya çalışılıyorlar.”

- 72 aydan küçük çocuklar oyun çağındadır ve eğitim almaları gereken program okul öncesi eğitim programıdır.

'SERVİSÇİLİK EĞİTİMİN TEMEL UNSURU'


Eğitim Sen’in eleştirileri bugün İstanbul şubelerinin düzenlediği bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Toplantıda konuşan Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, 4+4+4 eğitim yasasıyla iktidarın binlerce çocuğu yeni sistemin deneği olarak kullandığını söyledi.

Aydoğan okulların ilkokul ve ortaokul olmak üzere ikiye ayrıldığına dikkat çekerek, “Yine binlerce çocuk kendi evine yakın okuldan çok uzak okula gönderildi. Öğrencinin yeni okuluna yürüyerek ulaşımı neredeyse imkansız hale geldi. Ve servis zorunlu hale geldi” dedi.

ÇOCUK GELİNLER

4+4+4 eğitim sistemiyle muhafazakar bir toplum inşasının amaçlandığını belirten Aydoğan açıkta kalan 574 bin öğrenciye de değindi.

“574 bin öğrencinin 215 bini kız öğrencidir.

“4+4+4 eğitim yasasına son anda eklenen bir maddeyle lise öğrencilerinin evlenme yasağı kaldırıldı.

“Örgün eğitimin dışına düşen öğrencilerin büyük bir kısmı bir işe girip çalışmak veya kız öğrencilerimizin yine büyük bir kısmı erken yaşta evlenmek zorunda bırakılacaktır. Çocuk gelinliğinin önü okul dönüşümleriyle hızla açılmaktadır” dedi.

(BİANET)