Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER) dün cemaatin kapılarını basına açtı. Özel Fener İlköğretim Okulu’nu Meryem Ana Kilisesi’ni ve Edirnekapı’daki el konulmuş bir kiliseyi basına gezdiren vakıf yetkilileri cemaat hakkında bilgi verdi.

Fener’deki Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gazetecileri bilgilendiren Öğretmen Kostantin Kiracopulos’un verdiği bilgiye göre geçen yıl bir Ermeni öğrencinin Ermeni okuluna kayıt yaptırmak istemesi üzerine ortaya çıkan Ermeni-Rum -Yahudi ve Süryani topluluklarına yönelik gizli soy kodu uygulamasının bir benzeri burada yaşandı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre; okulda öğrenim gören 9. sınıf öğrencisi A.M. ile 5. sınıf öğrencisi A.M.’nin kayıtları yapıldıktan sonra bunun bir örneği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi. Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen yanıtta bu öğrencilerin Rumlara verilen 1 numaralı soy koduna tabi olmadıkları belirtilerek kayıtlarının silinmesi istendi.

Kiracopulos, bu 2 kız öğrenciden birinin etnik bakımdan bulgar, diğerinin Romen kökenli olduğunu fakat ikisinin de Türk vatandaşı olduğunu ve inanç bakımından Fener Rum Patrikanesi’ne bağlı olduklarını anlattı.

Çocuklardan birinin de anneannesinin Rum kökenli olduğunu söyledi. Geçmişte de böyle öğrencilerinin bulunduğunu ifade eden Kiracopulos, bu kayıtları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de belge olarak sunduklarını ifade etti.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 14 haziran 2003’te öğrencinin Rum asıllı olmadığı ve 1923’ten sonra herhangi bir değişiklik kaydına rastlanmadığı şeklinde bir yazı gönderildiği öğrenildi. Kiracopulos soy kodu uygulamasıyla ilkin 1974’te kendi öğrenciliği sırasında karşılaştığını ve başka kökenden öğrencilerin de o tarihte okuldan uzaklaştırıldığını ekledi.