Öğretim üyesi arayışı olan üniversiteler, bu ihtiyaçlarını, Basın İlan Kurumu aracılığı ile verdikleri ilanlar aracılığı ile karşılamaya çalışır. İlanlarda, aranan öğretim üyesinin taşıyacağı özellikler ayrıntılı bir biçimde yer alır. Bu durum 'adrese teslim ilan' tartışmasına da beraberinde getiriyor. Ancak bu kez, daha da 'skandal' nitelikte bir ilan hazırlandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi için verilen ilanda alınacak öğretim üyelerinin adları açık açık yazıldı. Öğretim üyelerinin adları ile birlikte, durumlarını belirten kısa notlar da ilanda yer aldı.

Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi adına bugün bir ilan yer aldı. İlan Basın İlan Kurumu aracılığı ulusal bir gazetede yer aldı.  İlanda, Tıp, Mühendislik, Fen Edebiyat Fakültesine 1’er, Su Ürünleri Fakültesine ise 2 doçent; İlahiyat Fakültesine ise 1 Yard. Doç. alınacağı kişi isimleriyle ilan edildi. İlanda, kriterler yerine doğrudan alınacak akademisyenlerin isimleri yer aldı.

Örneğin Tıp Fakültesi için aranan öğretim üyesinin karşısına Ahmet Pergel ismi yer alıyor. Pergel’in isminin yanında ise “Doçentliği alamadı sorulacak” notu bulunuyor. Yine Fen Edebiyat Fakültesi’ne alınacak öğretim üyesinin karşısında ise Murat Tomakin’in adı yer alıyor. Tomakin’in isminin yanına ise “İzinli” notu düşülmüş.

'KİMİN ATANACAĞI BELLİ'

Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, akademik kadro ilanındaki keyfi yaklaşımları TTB olarak geçmişten bu yana engellemeye çalıştıklarını söyledi. İlhan şöyle devam etti:

“Söz konusu kadro ilanında da görülüyor ki ilan edilmekte olan kadrolara kimlerin atanacağı, ilanı verenler tarafından önceden belirlenmiş. Adrese teslim kadro ilanı yapmak, Türkiye’de üniversiteler arasında sıradan oldu, burada ise skandalın büyüğü var. TTB olarak, üniversitelere emek vermeden, oraya hiç uğramadan, asistan yetiştirmeden jet profesör olan kişilerin atanmasına karşıyız. Ne yazık bu ilanda adı geçen RTE üniversitesi, üniversiteye hiç uğramayan hekimlere profesörlük ünvanı verme konusunda da önde gelen üniversitelerimizden bir tanesi. Akademik hayatı bu kadar değersizleştiren bir durumu kabul etmiyoruz.

ALENİ TORPİL

YÖK’ü ve Cumhurbaşkanını göreve çağırıyoruz. Tüm üniversitelerimizi, tüm akademisyenlerimizi akademiye bilime sahip çıkmaya ve böyle keyfi uygulamalara karşı durmaya davet ediyorum. Ne yazık ki bu ilanı apar topar kaldırıp yerine koydukları ilanda da aynı keyfi yaklaşımın sürdüğünü, kişileri tarif eden kriterler konulduğunu görüyoruz. RTE Üniversitesi açısından utanç verici bir durum. Torpil hiç bu kadar aleni ve çarpıcı olmamıştı.”

Konu ile ilgili Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden, hurriyet.com.tr'nin sorusu üzerine yapılan ilk açıklamada ilanın bu hali ile bilinçli şekilde verilmediği belirtildi.  (Hürriyet)

İŞTE O İLAN