Rojava’nın ilk üniversitesi sayılan 4 Eylül 2014’te eğitime başlayan Mezopotamya Toplumsal Aydınlanma Akademisi, Sosyoloji ve Tarih bölümünde ilk mezunlarını verdi.

Sosyoloji, tarih, siyaset ve hukuk alanında eğitim veren akademiye; Cizire, Kobani ve Afrin kantonlarından gelen öğrenciler bir buçuk yıl süren eğitimlerini tamamladı.

TEV-DEM temsilcileri,  Cizire Kantonu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yoğun halk katılımı ile mezuniyet töreni düzenlendi.

Törende ilk konuşmayı Mezopotamya Toplumsal Aydınlanma Akademisi Başkanı Sîpan Îsmaîl yaptı: ‘’Rojava gençleri askeri alanda olduğu gibi eğitim alanında da büyük bir mücadele sergiliyor. Herkes bilmelidir ki, ortak bir yaşamda temel aydınlanma her alanda sergilenen mücadeleyle mümkündür’’ dedi.

ANADİLDE EĞİTİM

Akademide bilim kurulu başkanı olan Mihemed Salih Ebdo ise şunları ifade etti: ‘’Eğitimlerimiz Kürtçe oluyor. Baas rejimi döneminde okullarda dilimiz yasaklanmıştı. Eğer bir Kürt, Kürtçe bir şey söylemişse devletin zalimliğiyle karşılaşıyordu. Dolayısıyla kendi dilimizde eğitim yapıyor olmak hepimiz için büyük bir hayalin gerçekleşmesidir’’ dedi.

Tören sırasında TEV-DEM′den Aldar Xelîl de konuşmasında şu vurguya yer verdi: ‘’Kürt, yeni bir felsefi bakış geliştirerek, kendi anadilinde eğitim almanın rüyasını gerçeğe çevirdi. Bunu, özgürlük ısrarı ve mücadele azmi ile başardı’’ dedi.

Konuşmalar sonrası 48 öğrenciye mezuniyet belgesi, eğitimcilere de teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: ANHA