Gazi Üniversitesi mail sisteminin rektöre başlatılan soruşturmanın başlatılmasıyla birlikte çöktüğü ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi mail sistemi, rektörle ilgili incelemenin soruşturmaya dönmesiyle eş zamanlı biçimde çöktü. Belgeler yok oldu. Rektörlük akademisyenlere bir eposta göndererek dosyaların çoğunun kurtarıldığını duyurdu ancak şüpheler giderilemedi.

“14.11.2014 tarihinde Mail sistemi üzerinde meydana gelen arıza sebebiyle mail hizmeti durmuş ve yapılan çalışmalar neticesinde 16.11.2014 tarihinde sistem ayağa kaldırılmıştır. Ancak e-postaların kayıtlı olduğu veri depolama ünitesindeki dosyalama sistemi tamamen bozulduğundan 14.11.2014 tarihinden önceki epostaların kurtarılması için çalışmalar büyük bir özveriyle sürdürülmüş ve %90 oranında kullanıcı epostaları geri getirilmiştir. Geri kalan epostalar içinde çalışmalar halen devam etmektedir. Kullanıcılarımızın acil taleplerini karşılamak üzere eski epostaların bulunduğu kısmen düzeltilen sunucuya erişim açılmıştır. https://194.27.18.36 adresinden erişilip eski epostalara bakılabilir.”

Bu ifadeler, hakkında soruşturma başlatılan Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversitedeki bütün akademik personele gönderilen elektronik postadan.

Nurettin Öztatar’ın haber.sol.org.tr sitesindeki haberine göre, Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber hakkında başlatılan çok kapsamlı YÖK Başkanlığı incelemesinin, iki ay önce (kasım ayı içinde) soruşturmaya dönmesi, Rektörlük yönetiminde panik yarattı.

YÖK Başkanı’nın yakın zamanda basına yansıyan demeçlerinde mobbing yapan Rektörlerin idari görevlerinden alınabileceği açıklanmıştı.

Özellikle Gazi Üniversitesi Mobbing Ofisi’nde şikayet müracaat ve belgelerin yönerge uyarınca sadece mail yolu ile yapılması ve bu gelişme ile belgelerin manidar bir şekilde  yok olması kuşkusu, personelin tepkisine neden oldu.

Daha önce de Gazi Üniversitesi personeli ile yapılan HEGEM Derneği’nin  “mobbing anketi” çalışmaları sırasında da Rektörlük, bilgi işlem dairesi yolu ile dernek mailine engelleme getirmişti. Olay basına yansımış ve dernek başkanı tarafından kınanarak, bu ayıbın haberleşme özgürlüğüne yönelik bir Anayasa ihlali olduğu vurgulanmıştı. Rektörlüğün buna cevabı da "bakım çalışması" olmuştu.

Gazi Üniversitesi Mobbing Ofisi’ne gelen maillerin ve belgelerin akıbeti de belirsizliğini koruyor.