Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversitede evlenmeleri halinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun öğrencilere verdiği kredi ve bursları geri almayacak, geçmişe dönük kredi borçları silinecek, öğrenim hayatı bitene dek evli öğrencilere burs verilecek, evli öğrencilere yurtlar ücretsiz olacak, yurtlarda erkekler ayrı kadınlar ayrı yerlerde kalmaya devam edecek.

Habertürk’ten Esra Serim ve İsmail Özyurt’un haberine göre uygulamadan yararlanmak isteyen öğrencilerin evlilik cüzdanı ile bakanlığa başvurması yeterli olacak.

Bianet ise Galatasaray Üniversitesi’nden Doç.Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ile üniversite öğrencileri Dilan İnce ve Mehmet Cenk Yörükoğulları'na yeni uygulamayı sordu.

Akademisyen ve öğrenciler üniversitelilerin daha acil sorunları olduğuna dikkat çekti. Öğrenciler ücretsiz ve nitelikli barınma, kredi borçlarının silinmesi, burs gibi hakların evlilik şartı olmaksızın tüm öğrencilere verilmesi talebini dile getirdi.

“KAYNAKLAR DAHA ACİL SORUNLARA HARCANMALI”

Tanrıöver, evlenmek isteyenler için kolaylık sağlanmasının iyi bir şey olduğunu söylerken, üniversitede evli olmanın özellikle kadınlar için daha zor olduğunu, gençlerin daha önemli sorunlarının varlığını vurguladı ve kaynakların buralara harcanması gerektiğine dikkat çekti.

“Üniversitede evlenenlerin kredisini iptal etmek kötü değil, gençlere yapılacak her şey iyi olur. Kredim iptal edilecek yurt ücretsiz olacak diye kimse evlenmez diye varsayıyorum. Ama burası Türkiye, çok da emin olamıyoruz.

“Gençler, kurtuluş çaresi olarak görüp nikah yapıverelim diyebilirler, beyaz evlilikler de olabilir. O zaman da kar amaçlı olduğundan dolayı çok sağlıklı birliktelikler olmaz.

“Üniversite öğrencileri için alınması gereken yüzlerce çok daha önemli, temel karar varken, daha bir sürü kız çocuğu ilkokula bile gidemiyorken bakanlığın politikasını ve kaynaklarını çok çok tali olması gereken bir konuya harcaması benim açımdan uygun değil.

“ÜNİVERSİTEDE EVLİ BİR KADIN OLMAK ÇOK ZOR”

Tanrıöver sözlerine şöyle devam etti:

"Evlenmek isteyenlere teşvik verirsiniz ama çok özendirici olmamalı, çünkü çoğu okulu bırakır."

“Kadınlar açısından baktığımızda, tüm kredi ve yurtları verseniz de Türkiye’de evli bir kadın olmak çok zor. Üniversitedeyken daha da zor. Evlenmeye teşvik etmek kadınlar açısından doğru değil.

“Hem gençlerin hem de genç kadınların acil sorunları var ve kaynakların bu sorunlara aktarılması gerekiyor. Uygulama iyi güzel ama kaynakları daha öncelikli şeylere vermekte fayda olduğunu düşünüyorum.”

"MADDİ YETERSİZLİKLERİ GEREKÇE GÖSTERDİLER"

İzmir’de KYK yurtlarındaki sorunlara ilişkin eylemlere katıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan ve yurttan ayrılmak zorunda kalan İnce yurtlardaki sorunlar için maddi yetersizliklerin işaret edildiğini söylüyor.

“Yemekhane, yurtların koşulları, giriş çıkış saatleri, güvenlik kameraları… yurtlardaki bunca soruna maddi yetersizlikler edilirken, şimdi evlenildiği takdirde ücretsiz yapmaları bir çelişki.”

“Borçların silinmesiyle üniversite evlenenler olur diye düşünüyorum. Krediyi geri ödeyemeyecek durumda çok insan var.”

“BORÇLANDIRILAN ÖĞRENCİLER”

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Yörükoğulları da öğrencilerin senelerdir nitelikli ve ücretsiz barınma hakkı taleplerini dile getirdiklerine işaret etti.

“Şimdi bu hakkın sadece evli öğrencilere tanınması eşitsizliği ortaya çıkarır. Yurtlarda hali hazırda pek çok sorun var. Karma yurtların ayrılması gibi kendi muhafazakar algılarına ilişkin uygulamalar ortaya koyarken şimdi de evliliği ortaya çıkarmaları şaşırtıcı değil.

“Kredilerle öğrenciler borçlandırılıyor ve devlet mezun olduktan bir süre sonra bu borcun peşine düşüyor. Bundan kurtulmak içine evlenenler olacaktır. Yaşayabilmek için evlenme dayatılıyor.

“Ücretsiz, nitelikli barınma hakkı, herkese burs verilmesi, herkesin kredi borçlarının silinmesi gerekiyor. Bunun şartını kendi ahlak normuna göre oluşturmamalı.” (Bianet)