Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) geçen yıl 16,4 milyon lira kâr etmesine rağmen, 2016’da sınav ücretlerine yine zam yapma kararı aldı.

Kurum geçen yıl da YGS, LYS ve TUS gibi sınav ücretlerine yapılan zamlar sayesinde kâra geçmişti.

Yarın Bakış’ta Süleyman Kayhan'ın haberine göre; kurum 2014 yılında ise yaklaşık 14 milyon lira zarar etmişti. Diğer yandan kâr amacı gütmeyen bir kamu kurumu olan ÖSYM’nin geçen yılı büyük bir artıyla kapatmasına rağmen 2016 için yine zam kararı aldı.


ÖSYM’nin internet sitesinden duyurduğu 2015 yılına dair 61 sayfalık faaliyet raporunda paylaşılan verilere göre, kurum 2011, 2012 ve 2014 yılında zarar ederken, 2013 ile 2015 yılında kâr elde etti. Merkezin gelir kalemlerinde YGS, LYS, YDS, ALES ve TUS gibi sınavlardan alınan ücretlerin yanı sıra, devlet kurumları için yapılan yerleştirme sınavlarının bedelleri de da yer aldı.

SINAV GÖREVLİLERİ DÜŞÜK ÜCRET ALIYOR

Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, ÖSYM’nin 2016 için aldığı sınav ücretlerine zam kararını eleştirdi: “ÖSYM kasasında 17 milyon lira biriktirirken sınav görevlilerini, sınav giriş ücretlerine yapılan zamla orantılı olmayacak şekilde düşük ücretlerle görevlendiriyor. Bu zam sınav görevlilerinin ücretlerine de yansımalı. ÖSYM, gençlerin geleceğini temin etmek için verdiği uğraş üzerinden kasasını doldurmayı düşünmemeli.”