Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Özlüce Anadolu Lisesi müdürü, cuma günü okulun ses sistemiyle tüm öğrencileri cuma namazına çağırmıştı.

Müdürün ses sistemiyle ezan okuması öğrenci ve velilerden büyük tepki topladı. Okul müdürünün ‘18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma programı’na Kur’an-ı Kerim okuyarak başladığını söyleyen veliler bu durumu Eğitim Sen Bursa Şubesi ve Nilüfer Kent Konseyine bildirerek olayın takipçisi olmalarını istedi. Eğitim Sen Bursa Şubesi konuyla ilgili bugün bir yazılı açıklama yaptı.

EĞİTİM SİSTEMİ BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞTIRILIYOR

Uğur Ökdemir'in Evrensel'de yer alan haber şöyle:

Şube Başkanı Atakan Erdağı tarafından yapılan açıklamada; “AKP Hükümeti 15 yıllık iktidarı boyunca eğitimde bilimsellikten uzak, gerici ve dinci politikaları hayata geçirmektedir. 4+4+4 uygulaması ile eğitimi baştan aşağı değiştiren AKP, okulları ve öğrencilerimizi siyasetin arka bahçesi olarak görmektedir.

Sorgulamayan, düşünmeyen bir nesil yetiştirme hedefindeki iktidar hiçbir liyakati tanımadan atadığı yöneticiler eliyle okullarımızı yönetmektedir. İlimiz Nilüfer ilçesinde bulunan Özlüce Anadolu Lisesi öğrenci ve velilerinden 28 Nisan Cuma günü yoğun şikâyet ve danışma telefonu aldığımız konuyu basın ve kamuoyu ile paylaşmayı sorumluluk bildiğimizi ifade etmek istiyoruz. Söz konusu okulun müdürü cuma namazına çağrı için tüm okulda duyulacak şekilde ses sistemi ile ezan okumuştur.

Okulun alt katında bir mescit bulunmakta ve öğrenci ile çalışanlar ibadetlerini burada yapmaktadır. Bu durum mevcut yasa ve yönetmeliklere uygundur ancak okullarımızda bulunan mescitlerde yapılan ibadetlere tüm okulun duyacağı şekilde ses sistemi ile çağrı yapmak bir eğitim kurumunda yapılmaması gereken bir davranıştır. Bunu görevli okul müdürü yaparsa eşitlik ve laiklik ilkesine aykırı davranış sergilemiş olur. Ayrıca bu, okul müdürünün görevi ve yetkisi dâhilinde de değildir. Aynı okul müdürü 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma programına da Kur’an-ı Kerim okuyarak başlamıştır” dedi.

OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Eğitim Sen olarak açıktan ifade etmek isteriz ki hiçbir öğrencimizin ve eğitim çalışanının ibadetini yerine getirmesinde sorun yoktur diyen Erdağı; “Bu okulumuzda yaşanan sorun yasa ve yönetmeliklerde olmayan bir şekilde çocuklarımızın dini çalışmalara yönlendirilmesi ve de bunun bizzat okul müdürü tarafından yapılmasıdır. Yaşanan durum AKP’nin tek din ve tek mezhep dayatmasının somut bir örneğidir.

Çocuklarımız ve eğitim çalışanları üzerinde baskı kurulmak istenmesidir.Okul müdürünün bu uygulamaları ile yoğun öğrenci ve veli şikâyeti aldığımızı, yasal girişimlerde bulunacağımızı ifade ediyoruz. Konuyla ilgili olarak Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz. Eğitim Sen olarak çocuklarımızın geleceği için eşit, bilimsel ve laik eğitim mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” dedi.