Geçen yıl KPSS kapsamında yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin (ÖABT) sonuçları, öğretmenlerin duruma dair önemli bilgiler verdi.
Geçen yıl yapılan sınavda, lise matematik öğretmenleri, 50 sorudan ortlamada olarak dokuzunu cevaplayabildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Türkçe öğretmenleri ise 50 sorudan 32’sini doğru yanıtladı.

FORMASYON ALANLAR DA ÖNEMLİ 

Sınav, eğitim fakültelerinden mezun olanların, fen-edebiyat fakültelerinden mezun olanlara göre daha başarı olduğunu ortaya koydu. Sınav, eğitim fakültesi öğretim üyelerince, fakültenin müfredatından belirlenen sorulardan oluşuyor.

Hürriyet’e demeç veren bir eğitimci, şu yorumu yaptı: “Şu an açıkta olan 1 milyon öğretmen adayının yarısı eğitim fakültesi çıkışlı değil. Bu noktada eğitim fakülteleri kadar, bu alanda öğretmen yetiştiren diğer fakültelerdeki eğitimin niteliği de göz önünde bulundurulmalı. Buradaki ders içeriklerine bakılmalı. Sadece eğitim fakültelerinin bu konuda başarısız olduğunu söylemek doğru olmaz.” 

“DÜNYA ÇOK DEĞİŞTİ” 

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, düşük performansa üç neden gösterdi: “Öğretmen adaylarının sınavda düşük performans göstermesinin üç nedeni var. Birincisi, 1982’de Türkiye’de eğitim enstitüleri dönüştürülerek fakülte haline getirildi. Ancak akademik kadroları, eğitim içerikleri hazır değildi. Bu nilteliksizliği beraberinde getirdi. İkincisi, branşlarda öğretmenler ancak meslek yüksekokulları düzeyinde kendi alanlarında eğitim görebiliyor. Son olarak eğitim fakültesi müfredatı 2007’de güncellendi. Dünya çok değişti. Günümüze ve geleceğe uyacak bir eğitim içeriğini öğrencilerimize sunmalıyız.”

SON AŞAMA SINAV 

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sınavı; KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavı ve Eğitim Bilimleri Sınavı’nın ardından girilen son aşama bir sınav.
Bu sınavda genel kültür de var ancak 50 sorudan 40’ı, öğretmen adayını branşıyla ilgili. Diğerleri de o alanın nasıl öğretileceğine yönelik yöntem tekniklerini içeren 10 soru.