Türkiye'nin köklü üniversitelerinden ODTÜ’de tam 28 yıldır düzenlenen Uluslararası Bahar Şenliği, aralarından 'alkol tüketiminin' de yer aldığı bir dizi gerekçeyle iptal edildi. Rektörlüğün kendi iradelerini hiçe saydığını belirten öğrenciler karara tepki gösterdi.

Gamze Kolcu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre, ODTÜ yönetimi, Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) tarafından düzenlenen ve her yıl dört gün süren şenliğin, 'aşırı alkol tüketimi, ODTÜ dışından katılım, çevre kirliliği, alt yapı problemleri' gerekçe göstererek iki güne indirilmesini istedi. Bunu kabul etmeyen UGT, 5 bin bireysel, 78 topluluk dilekçesi topladı. İmzalara kulak asmayan rektörlük şenliğin iki güne indirilmesi ısrarını sürdürdü.

'BİNLERCE İMZA YOK SAYILDI'

Rektörlüğün ısrarı nedeniyle organizasyonu çözümsüzlüğe sürüklediğini belirten UGT Başkanı Emre Kara, “Şenliğin iptal edilmesi için ellerinden geleni yaptılar. Yönetim, binlerce imzayı yok saydı” dedi.

Rektör Ahmet Acar ise bahar şenliğinin amacının dışına çıktığını savundu. Acar, “Bu şenlik üniversite üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor. Aşırı alkol tüketimi sonucunda yaralanmalar, sakatlanmalar yaşanıyor, dışardan da katılım olduğu için güvenlik önlemlerimiz yetersiz kalıyordu. Şenlik bu haliyle ODTÜ’lülerin de istemediği bir şekle büründü” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Onur Bilir (Facebook)


ULUSLARARASI GENÇLİK TOPLULUĞU'NUN BİLDİRİSİ

Uluslarası Gençlik Topluluğu’nun şenliğin iptali üzerine ODTÜ Kamuoyu’na gönderdiği bildiri aşağıdadır:

”ODTÜ Kamuoyuna;

Öncelikle şenlik sürecinde yanımızda olan, imza veren, destekleyen herkese ve öğrenci topluluklarına teşekkür ederiz. ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği 28 yıldır ODTÜ’nün bütün bileşenleri tarafından emek ve özveriyle gerçekleştirilmektedir. Bu yıl şenliğe iki aydan daha az bir süre kala rektörlük temsilcileriyle yapılan toplantıda; aşırı alkol tüketimi, ODTÜ dışından katılım, çevre kirliliği, alt yapı problemleri nedeniyle ODTÜ bileşenlerinin şenliği bu şekilde istemediği söylenmiş ve şenliğin iki güne düşürülmesi dayatılmıştır.  UGT üyelerinin rektörün de katılacağı bir toplantı talep etmesiyle iki hafta sonra rektörün katılımıyla toplantı yapılmış, toplantı sonucunda UGT’den çözüm dosyası sunması ve şenliğin formatının değiştirilmesi istenmiştir. Bunun ardından diğer topluluklarla alınan toplantı sonucunda oluşturulan çözüm dosyası rektörlüğe sunulmuştur. Fakat ciddiye alınmamış, format aynı kalsın şenlik iki gün olsun denmiştir. Bu süreçte toplanan 5000 bireysel, 78 topluluk dilekçesi rektörlük tarafında hiçe sayılmıştır. Ardından UGT üyelerince başlatılan ‘Şenliği rektörlüğün önüne taşıma’ eylemi toplulukların da desteğiyle 1 hafta sürmüş ve geçtiğimiz çarşamba günü öğrencilerden gelen yoğun talep üzerine rektör aşağıya inmiştir. Yapılan konuşma sırasında, toplulukların danışmanları onayı olmadan fikir beyan edemeyeceğini ve bu yüzden toplulukların ve danışmanlarının katılacağı bir toplantı düzenleneceği rektör tarafından belirtilmiştir.  Daha sonrasında ise böyle bir toplantının gerçekleştirilemeyeceği söylenmiş, UGT üyelerinin ve topluluk danışmanının katılacağı bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda, rektörlük tarafından uzlaşmacı tavır sergilenmemiş, sorunlara çözüm aramak yerine 2 gün dayatması devam etmiştir. 28 yıldır süregelen, ODTÜ’nün en köklü geleneklerinden biri olan ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği’nin, rektörlük tarafından yapılan baskı ve dayatmalar nedeniyle bu yıl yapılamayacağını üzülerek belirtiyoruz. Saygılarımızla,

ODTÜ Uluslararası Gençlik Topluluğu”