Mardin’in Nusaybin ilçesinde 4’üncü kez ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin Nusaybin Eğitim-Sen’den açıklama geldi.

Sendika temsilcisi Kadri Baysal tarafından yapılan açıklamada, Nusaybin’de dün akşam saat 21.00 itibariyle 4’üncü kez sokağa çıkma yasağı uygulandığı hatırlatılarak, yasağın bu sefer 4 mahallede ‘ikinci bir açıklamaya kadar devam edeceği’ belirtildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yaptığı, ‘4 mahalle dışında kalan diğer mahalle ve köylerde eğitim öğretimin devam edeceği ve gerekli önlemlerin alınması hususunda bilgilendirme yapıldığı’ yönündeki açıklamanın anımsatıldığı Eğitim-Sen açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“DİĞER MAHALLELERDE DE SAĞLIKLI EĞİTİM YAPILAMAZ”

“Nusaybin Eğitim-Sen temsilciliği olarak, 4 mahallede sokağa çıkma yasağı varken ve şehirden bomba ve kurşun sesleri gelirken diğer mahallelerde eğitim öğretim faaliyetlerinin yapılamayacağını ve bunun sağlıklı ve yararlı olamayacağını söylüyoruz.

“ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKI ENGELLENİYOR”

“Bu dört mahallede bulunan 10 tane okulda, yaklaşık olarak 7 bin öğrenci okumakta ve bu mahallelerden, İpek Yolu'nun yukarıda yani şehir dışında bulunan dört tane Anadolu Lisesi'nde okuyan öğrenciler ve öğretmenler mevcuttur. Bütün bu öğrencilerin eğitim hakları bir kez daha ellerinden alınarak mağdur edilmiştir. Zaten daha önceki yasaklar sebebiyle yeterince mağdur edilen bu çocuklarımızın 12 gün sonra gidecekleri TEOG telafi sınavına hangi bilgi ve hangi psikoloji ile girecekler?

“Diğer yandan bu mahallelerde oturan öğretmen arkadaşlarımızın diğer mahallelerdeki okullardaki görevlerine gidemeyecekler ve böylece diğer okullardaki öğrencilere mağdur olacaklardır. Gerek TEOG sınavına gerekse de LGS sınavına girecek öğrencilerimizin telafisi mümkün olmayan eğitim haklarını ellerinden alınan bu yasak uygulamalardan derhal vazgeçilmesini ve öğrencilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda daha önceki basın açıklamamızda da belirttiğimiz gibi Sokağa çıkma yasağı uygulanan şehirlerdeki öğrencilere pozitif ayrımcılık yapılmasını talep ediyoruz."

“HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULACAK”

Sendika açıklamasında, mağduriyetlerin giderilmediği takdirde her türlü hukuki yola başvurulacağı belirtilerek, yetkililer hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı vurgulandı. “Çok geç olmadan gerek öğrencilerimizin gerekse de velilerimiz ve halkımızın huzuru ve selameti için sokağa çıkma yasağının bir an önce kaldırılmasını ve Nusaybin e yönelik bu zulümden vazgeçilmesini bir kez daha belirtiyoruz,” denildi.

YASAK 26 KASIM'DA KALDIRILMIŞTI

Nusaybin’de 13 Kasım’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 26 Kasım’da 14’üncü gününde kaldırılmıştı.

İlçedeki sokağa çıkma yasağı boyunca yaşanan abluka sonucu 9 kişi yaşamını yitirmiş, 19 kişi ise ya sıkılan kurşunlar ya da atılan bomba atarlardan saçılan şarapnel parçalarıyla yaralanmıştı.

26 Kasım’da son bulan bu yasaktan bir kaç gün sonra ilan edilen yasak ise halen sürüyor.