Eğitimde sık sık hükümet politikalarına göre müfredat ve sınav sistemi değişikliğine gitmesiyle bilinen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) liselerde ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarının yanlış bilgiler içerdiği ortaya çıktı.


Habertürk’ten Bürde Özçakır ve Derya Öztürk’ün haberine göre ortaöğretim 9’uncu sınıfta (lise 1) okutulan Tarih, Proje Hazırlama ve Fizik ders kitapları birçok hata içermesine rağmen 2011-2012’den bu yana okutuluyor. Kitaplar hem bilgi yanlışları içeriyor hem de mantık hatalarıyla öğrencilerin aklının karışmasına da neden oluyor.

Bu yanlışlardan bazıları şöyle:

FRANSA'DAKİ PİSA KENTİ


Tuna Yayınları’ndan çıkan Kadem Erbaş’ın hazırladığı ortaöğretim 9’uncu sınıf Fizik ders kitabının 32’inci sayfasında Galileo Galilei’nin doğum yeri İtalya’nın Pisa kenti değil, “Fransa’nın Pisa kenti” diye sunuluyor.

1997 YILINDA YAŞAYAN VE BAŞBAKAN OLAN ÖZAL

Ekoyay Yayıncılık’tan çıkan Ahmet Yılmaz’ın hazırladığı ortaöğretim 9’uncu sınıf Tarih ders kitabında ‘Çanakkale’ başlıklı okuma parçasında 1993 yılında hayatını kaybeden eski cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1997 yılında başbakanlık yaptığı anlatılıyor.

BİR KITA OLARAK AVUSTURYA


Kitabın 53’üncü sayfasında, ‘Dünya Üzerindeki İlk Uygarlıklar’ haritasında Avustralya kıtası ‘Avusturya’ olarak gösteriliyor.

TESTLERDE MANTIK HATASI


Ada Matbaacılık’tan Ahmet Nazlıoğlu ve Filiz Şenses’in hazırladığı Ortaöğretim 9’uncu Sınıf Proje Hazırlama ders kitabındaki sayfa 32’de yer alan Ünite Sonu Değerlendirme Testi’nde sanat bilgisi şüphe edilemeyen bilgi çeşidi olarak sunuluyor.