Alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Avcılar’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilere ‘Kuran ahlakını yaşatarak öğretmek‘ amacıyla "Avcılar Kur’an ve Sünneti Yaşama Hareketi" isimli bir organizasyon kurdu. Avcılar Kaymakamlığı’ndan onay alan "hareket"in, ilk okuldan liseye kadar ilçedeki tüm eğitim kurumlarında belirli bir program çerçevesinde uygulanmasına karar verildi. Eğitim sendikaları ve Alevi örgütleriyse karara tepkili.

Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel’in haberine göre, Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’ni dayanak göstererek ‘Avcılar Kuran ve Sünneti Yaşama Hareketi‘ni kurdu.

Başkanlığını Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Engin, Genel Sekreterliğini de İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün yaptığı hareketin yaptığı hareketin koordinasyon üyeleriyse üç okul müdürü, ilçedeki üç din dersi öğretmeni ve istekli olacak sendika temsilcilerinden oluşuyor.

İlçe kaymakamlığından da onay alan ve ‘Kuran ve Sünnet ahlâkını yaşatarak öğretmek‘ amacı taşıyan organizasyonun, uygulanmasına ilişkin resmi yazı ilçedeki tüm rehberlik araştırma merkezlerine, özel yurtlara, özel dersanelere, akşam lisesine, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile okullara gönderildi.

Avcılar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazıda ‘hareket’in finansmanının gönüllülük esasına dayalı olarak kurum, kuruluş ve velilerin desteğiyle sağlanacağı ifade edildi.

ALEVİLERE SÜNNİ İNANIŞI EMPOZE ETMEK İSTİYORLAR

Alevi nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Avcılar’da, okullarda yapılacak Sünni bir uygulamayı kabul etmeyeceklerini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Avcılar Şubesi Başkanı Gökhan Çimen, “Hükümetin Alevilere Sünni inanışı empoze etmeye yönelik bir politikası var. Bu uygulama da bunun devamı. Çocuklarımız böyle bir uygulamanın içine sokulmaya çalışılırsa çok ciddi bir dirençle karşılaşırlar, çünkü Alevilerin yoğun yaşadığı ve Alevi kurumların örgütlü olduğu bir yerdir Avcılar” diye konuştu.

Çimen, kararı uygulamaya geçirilmesi halinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nü protesto edeceklerini, imza kampanyası düzenlenmesi ve kitlesel eylemler yapılmasının da gündemlerini olduğunu söyledi.

HERKESİ TEK TİP HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR

Eğitim Sen İstanbul 7 Nolu Şube Başkanı Mehmet Kırşanlıoğlu, kararın hiç bir yasal dayanağının olmadığını söylerek, “Eğitimin her kademesinde sistematik bir şekilde çocukların kişilik hakları ihlal ediliyor ve onlar belirli bir ideolojik yaklaşımın malzemesi haline getiriliyor. Bunun için Avcılar gibi yerlerin seçilmiş olması da tesadüf değildir. Avcılar’ın sosyal ve kültürel yapısındaki çeşitlilikten rahatsız oluyorlar. Farklılıklara tahammülleri yok. Herkesi tek tip haline getirmek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

(Diken)