Marmara Üniversitesi’nin bu dönemki Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi dersi final sınavında, özellikle ‘Ermeni meselesi’ne dair sorunlu ifadeler içeren sorular yer aldı. ‘Rusya ile işbirliği yaparak orduya ve sivillere saldıran Ermeniler’ ifadesinin de yer aldığı soruda, ‘1915 Tehcir Kanunu’nun amacı olarak ‘İç güvenliği sağlama’ ve ‘Yurt savunmasını güçlendirme’ ifadelerine yer verildi. Bir başka soruda, ‘Ermenilerin “sözde soykırım” iddialarının amacı nedir?” diye sorulurken, bu sorunun seçenekleri şöyle sıralandı:

A) Türk devletini yıpratmak

B) Türkiye’den toprak talebinde bulunmak

C) “4 T Planı”nı uygulamak (Tanıtma-Tanınma-Tazminat-Toprak)

D) Türk imajını zedelemek

Agos'tan Emre Can Dağlıoğlu'nun haberine göre; ‘Ermenilerin Batılı devletlerle işbirliği içinde olduğu’ ezberine sıklıkla vurgu yapan sorulardan en dikkat çekicilerinden birisi ise, ‘Tehcir uygulamasının Ermeni ulusuna karşı bir yok etme yöntemi olmadığını, bu nedenle de soykırım olarak nitelendirilemeyeceğini savunan tarihçi kimdir?’ sorusu. Şıklar arasında doğru cevap olan Bernard Lewis’in yanı sıra Taner Akçam, Halil Berktay ve ismi Vahakh olarak yazılan Vahakn Dadrian’da yer aldı.

Sınavda yer alan ‘garip’ sorular, ‘Ermeni meselesi’yle de sınırlı değil. 1960 Darbesi’nden ’27 Mayıs İhtilali’ olarak bahsedilen soruda, öğrencilere ihtilalin ‘en önemli kazanım’ı soruldu. Ayrıca sınavda ‘Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka TÜRK denir” ifadesinden ne anlıyoruz?’ sorusuna da yer verilirken, doğru cevap ise ‘Atatürk ulusçuluğunun ırkçı olmadığı’.

Halen üniversitelerde zorunlu olarak okutulan ‘Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi’ dersinin yeni YÖK Kanunu’nda zorunlu olmaktan çıkarılmak istendiği biliniyor. Zira görüşüne başvurduğumuz üst düzey bir YÖK yetkilisi, bu dersin üniversitelerde ‘zorunlu’ olarak okutulmasının ‘kötü bir şaka’ olduğunu ifade etti.

Yeni kanunda, ‘Yükseköğretimin Amacı’ başlığı altında yer alan ‘Öğrencilerini; Atatürk, inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı yetiştirmek’ hükmü ile kanunun ‘Ana İlkeleri’ maddesindeki ‘Öğrencilere, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması’ ifadesi çıkarılması düşünülüyordu. Ancak Ocak 2013’te açıklanan kanun, halen Meclis gündeminde yer almıyor.

Haberin devamı ve akademisyenler Güven Gürkan Öztan,Ümit Kurt ve Taner Akçam'ın, üniversitede öğrencilere sorulan soruların neye hizmet ettiğine yönelik Agos'a yaptığı yorumlar için tıklayınız.