Antalya'da farklı liselerde eğitim gören 10 liseli kız, lisede etek yasağını protesto etti. Erkek öğrenciler de etek giyerek, protestoya destek verdi.

Kendilerini 'Liseli Genç Umut'çu Kadınlar' diye tanıtan kız öğrenciler, saat 18.00 sıralarında ellerinde pankart ve dövizlerle Kazım Özalp Caddesi üzerinde slogan atarak yürüdü. Grup adına basına açıklama yapan öğrencilerden Hande Büyükacar, Antalya Gazi Anadolu Lisesi'nde kız öğrencilerin etek giymesinin yasaklandığını belirtti. Büyükacar, “Okul müdürü Hayri Bahşi, yeni kılık kıyafet yönetmeliğine göre okul aile birliğinin de onayıyla bu yıl kız öğrencilerin gri pantolon, beyaz tişört olan okul forması giymesine karar verildiğini söyledi. Daha önceki yıllarda uygulanan kurala göre üst sınıfta okuyan kız öğrenciler etek giyebilecek. Kız öğrencilerin pantolon giyerek daha rahat edeceğini belirtti" diye konuştu.

Okul müdürü Hayri Bahşi'nin 'Yeni yönetmeliğe göre bu karar alındı. Çocuklarımızın forma giymesi benimsendi. Biz de erkek ve kız çocuklarının pantolon giymesine karar verdik. Böylece çocuklarımız rahat edecek. Sıralar kirli oluyor, tozlu oluyor. Ayrıca okulumuz öğrencileri artık büyük çocuklar. Merdivenden inip çıkmalarında sorunlar olmasın diye düşündük' şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Hande Büyükacar, "Fakat asıl olay kir, toz meselesi değil. Gerici beyinlerin kadın kimliği üzerine cinselliği damgalamış olmasıdır. Eğer kadın kısa etek giyerse erkeğe bakma hakkı doğar. Eğer kadın kısa etek giyerse tecavüzü hak eder. İşte bu zihniyetin izleri, bugün okullarımızda etek giymeyi yasaklamış durumda” diye konuştu.

Ellerinde 'Kadınlar Özgür Olsa Dünya Yerinden Oynar', 'Kadın Düşmanı Hayri Bahşi', 'Kadınlar Bu Yasağı Deler' ve 'Etek Yasağına Hayır' yazılı dövizler taşıyan liseli kız öğrenciler, basın açıklamasının ardından eylemi sona erdirdi.

ERKEK ÖĞRENCİLER DE ETEK GİYDİ

Bu eylemden 1 saat önce ise 8-9 erkek öğrenci, okulda etek yasağını ilginç bir eylemle protesto etti. Erkek öğrencilerden 3'ü etek giyerek, Antalya Gazi Anadolu Lisesi'ndeki uygulamayı protesto etti. (Radikal)